Lyt til artiklen

Fængsel i sammenlagt 10 år.

Sådan lød straffen, da Københavns Byret fredag eftermiddag fastsatte straffene til tre mænd, der er fundet skyldige i at have købt hobbyfly, droner og andet udstyr til terrororganisationen Islamisk Stat.

En af de tiltalte i terrorsagen - Umut Olgun - udvises af Danmark, selv om han er født her og har boet her i næsten alle sine 31 leveår. Samtidig straffes han med fængsel i fire år.

Umut Olgun er kurder og tyrkisk statsborger. Han er blevet kendt skyldig i gennem to år at have sendt blandt andet termiske kameraer til organisationen, der står på EU's terrorliste.

Flertallet af dommere begrunder afgørelsen med, at han udgør en reel, umiddelbar og tilstrækkelig alvor trussel mod samfundet.

Samtidig påpeges det, at politiets aflytninger har vist, at han er uden respekt for grundlæggende demokratiske værdier. At han har hustru og to børn, som alle tre er danske statsborgere, er ikke nok til at redde ham fra at blive udvist.

Et mindretal vil ikke udvise den 31-årige, der har boet i Brøndby Strand og været taxachauffør. De mener, at det vil være i strid med Danmarks internationale forpligtelser at udvise ham. Stemmerne står 8-4 i spørgsmålet om udvisning eller ej.

De to andre dømte i sagen er danske statsborgere. Fady Atef Mohammad, der tidligere har undervist elever på skolen Cph Business, er blevet idømt fængsel i tre år og seks måneder. Han har haft en ledende og koordinerende rolle i sagen, mener flertallet af dommere.

Coskun Ibrahim Simsir, der har været cykelhandler, straffes med fængsel i to år og seks måneder. Begge disse mænd har gennemført over 30 indkøb til Islamisk Stat, har retten slået fast.

Alle tre er blevet dømt for at fremme Islamisk Stats virksomhed ved at forsyne terrororganisationen med droner, hobbyfly, propeller, kameraer og andet. Derimod afviste retten at dømme dem for egentlig terrorisme efter straffelovens strengeste terrorparagraf, der ville have kunne give dem fængsel indtil på livstid.

Den formodede hovedmand i sagen er formentlig død. Den ingeniøruddannede Basil Hassan kommunikerede med to af de dømte via skjulte kanaler. I Islamisk Stats droneenhed indtog Hassan en væsentlig rolle, vurderer byretten.

Droner og andet udstyr fra Danmark blev ifølge retten videreformidlet til Islamisk Stat fra Tyrkiet af dansk-tyrkiske Abdul Kadir Cesur - en tidligere terrordømt, som nu bor i Tyrkiet.

Under retssagen i København har de tre tiltalte nægtet sig skyldige. Umut Olgun har siddet varetægtsfængslet i mere end to år.

Alle tre mænd tager betænkningstid med hensyn til en eventuel anke af dommen til Østre Landsret.