ARKIVFOTO 2006 Udlandsdansker i Schweiz jagtes af skattevæsnet, men han er ikke mødt op i fogedretten. (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2012)
ARKIVFOTO 2006 Udlandsdansker i Schweiz jagtes af skattevæsnet, men han er ikke mødt op i fogedretten. (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2012) Foto: Jens Nørgaard Larsen

To hovedmænd og en stråmand blev tirsdag kendt skyldige i momssvindel i retten i Kolding. Den ene hovedmand blev idømt 2,5 års ubetinget fængsel og fik derudover en tillægsbøde på 20 millioner kroner. Den anden blev idømt to års ubetinget fængsel og en tillægsbøde på 17 millioner kroner. Endvidere blev begge fradømt retten til at stifte eller deltage i ledelsen af selskaber for en periode på fem år. Stråmanden fik 40 dages fængsel og en tillægsbøde på 300.000 kroner.

Sagen startede i 2007, da medarbejdere fra Sydøstjyllands Politi og SKATs afdeling for økonomisk kriminalitet i forbindelse med en anden sag fik kendskab til, at nogle kendte kriminelle pludselig optrådte som direktører i en række momsregistrerede selskaber.

En nærmere undersøgelse af disse personer og deres selskaber viste, at seks selskaber med adresse forskellige steder i Jylland tilsammen havde fået udbetalt cirka 13 millioner kroner i moms i forbindelse med eksport af varer til Thailand og Brasilien.

Samtidig kunne man konstatere, at de involverede personer kendte hinanden fra det kriminelle miljø, og at flere af dem kort forinden havde afsonet sammen i fængslet.

I forbindelse med efterforskningen var der forlydender om, at de dømte oprindeligt havde planlagt at stoppe, når de nåede 100 millioner.

Afdelingsleder Vagn Larsen fra SKATs afdeling for økonomisk kriminalitet i Århus er tilfreds med strafudmålingen, og udtaler, at der i forbindelse med sagen har været et særdeles fint samarbejde med politiet.

- I denne sag er vi glade for, at vi ret hurtigt fik stoppet svigskomplekset, og at svindlerne nu har fået deres straf.

SKAT intensiverede i 2009 indsatsen mod netop denne form for momssvig.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.