Det er en helt ny udvikling, at pirater fra Somalia bortfører søfolk uden at tage deres skib, siger ekspert.

To danske søfolk kan se frem til et ubehageligt og månedlangt ophold hos somaliske pirater. Men deres liv er formentlig ikke i fare.

Det vurderer en sikkerhedsekspert, efter at de to danskere, bl.a. kaptajnen, blev bortført fra det danske fragtskib Leopard sammen med fire filippinske søfolk.

Hans Tino Hansen, direktør for det private efterretningsfirma Risk Intelligence, understreger dog, at han udtaler sig med forbehold for, at situationen ikke ligner tidligere bortførelser i Adenbugten ud for Somalias kyst.

Denne gang har piraterne nemlig ikke taget skibet med, men i stedet ladet det ligge for kun at bortføre besætningen:

- Normalt tager piraterne skibene med ind til Somalias kyst, fordi de kan få flere penge, hvis de både har besætningen og skibet. Det her er en helt ny situation, og derfor er det meget svært at sige, hvad der vil ske, siger Hans Tino Hansen.

Han kender ikke piraternes motiver til at lade skibet ligge, men en mulighed kunne være, at piraterne under angrebet på skibet er kommet til at ødelægge instrumenterne på broen, så skibet ganske enkelt ikke kan sejle.

Hans Tino Hansen vurderer dog ikke, at den anderledes bortførelse sætter besætningsmedlemmerne i større fare.

- Det er en unormal situation, men hvis vi ser helt generelt på de tidligere sager, så kan besætningsmedlemmerne se frem til et langt og meget ubehageligt ophold i Somalia eller på et skib. Men de vil nok ikke være i direkte livsfare, siger Hans Tino Hansen og fortsætter:

- Det er en forretning for piraterne, så for dem handler det om at få penge og ikke noget andet, og derfor gælder det om at behandle besætningen rimeligt.

Normalt får besætningerne lov til at sejle væk på deres eget skib, når løsesummen er betalt. Men ifølge Hans Tino Hansen findes der firmaer, som er villige til at sejle ind og hente søfolkene fra Leopard ved den somaliske kyst, når forhandlingerne er overstået.

/ritzau/