En mand lægger et A4-ark foran dig på café-bordet. Store blå bogstaver fortæller på engelsk, at han er sulten, og at han beder om hjælp. Han er pæn og ser venlig ud, men få sekunder efter er din iPhone væk.

Manden har nemlig lagt papiret over din telefon, og som en tryllekunstner har han fået den til at forsvinde fra bordet. Måske har vennen bagved allerede fået den, og måske er han allerede på vej væk med rovet.

- Det er noget nyt, de er begyndt på. Vi får rigtig mange henvendelser om det her lige nu. Det foregår over hele byen, siger Tomas Juhl, der er holdleder for tyverigruppen på Station City i København.

Senest forsøgte to personer sig med metoden torsdag aften på caféen Bang og Jensen på Vesterbro, hvor denne reporter fra BT netop havde fået serveret en lækker tallerken aftensmad.

Papiret blev lagt over venindens iPhone, og det var et rent lykketræf, at almindelig erfaring og mistro hjalp til at gennemskue motivet og jage tyvene på flugt.

- Jeg opdagede ingenting, indrømmer veninden, der ellers er meget opmærksom på langfingrede personer. Telefonen lå lige ved siden af på bordet, men det tænkte hun ikke over, da manden kom med sit papir.

- Det er ikke kun telefoner, de går efter. Det kan også være punge eller alt af værdi, der ligger på bordet, lyder det fra politiets tyveriekspert.

Han fortæller, at samme metode også var populær sidste vinter, men da var det en avis, tyvene benyttede som afledning.

- Det var en bestemt gruppe, der brugte den metode. De gjorde det også ved Dankortautomater, siger Tomas Juhl.

Han opfordrer til, at folk er opmærksomme, når de sætter sig på en cafe. Hold dine ting lige foran dig og sæt tasken sikkert under bordet eller mellem benene.

- Lad være med at bede nogen om at holde øje, når du går på toilettet. Det er ikke nok. Læg tingene hen til dem eller tag dem med, siger Tomas Juhl.

Og skulle nogen være så opmærksomme, at de ser personer, der er i gang med netop denne form for tyveri, så opfordrer han til, at man omgående ringer 112.

- Det bliver svært, hvis det er et kvarter efter, men sker det lige nu, så vil vi meget gerne forsøge at sende en patrulje. Vi vil meget gerne have fat i de her folk, siger Tomas Juhl.

Eventuelt kan man også følge efter tyvene i sikker afstand. Og ikke gøre som BTs reporter, der ikke var klar over omfanget af tyverierne og i stedet kastede sig over den lune aftensmad.