Alle virksomheders kameraer, som filmer færdsel i det offentlige rum, skal indgå i Politiets Kameraregister.

Politiets Kameraregister bliver snart obligatorisk for alle virksomheder og offentlige myndigheder. Også private aktører som boligforeninger eller trossamfund, der har en speciel tilladelse til at hænge gadevendte kameraer op, er omfattet.

Registrering af overvågningskameraer, som filmer gader, veje og lignende, bliver obligatorisk fra 15. marts. Herefter er der en frist på to uger fra at kameraet opsættes, til at det skal være registeret.

Politifaglig konsulent hos Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter, Anders Toft, oplyser i en mail, at man vil få en bøde, hvis ikke man har registreret de relevante kameraer inden fristen.

- Vi vil dog forsøge at klare det med konduite og dialog, men hvis man direkte modsætter sig, får man en bøde, siger han.

Rigspolitiet oplyser i en pressemeddelelse, at tv-overvågningen har været en vigtig del af opklaringsarbejdet i flere sager.

Politiet har ved hjælp af videooptagelser været i stand til at identificere gerningsmænd i forskellige sager.

Blandt andet nævner politiet sager som bombesprængningen ved Skattestyrelsen i 2019 og skyderiet ved Krudttønden, hvor man har benyttet videooptagelser fra forskellige steder i byen.

Formålet med et samlet kameraregister er at skabe et overblik over, hvor i landet der hænger kameraer, og hvem politiet skal kontakte for at få adgang til oplysningerne.

Målet er, at registeret skal nedbringe efterforskningstiden for politiet, da de ikke længere skal tage ud på et gerningssted og undersøge, hvor der hænger videoovervågning.

På nuværende tidspunkt er der 19.000 kameraer i Politiets Kameraregister.

Organisationen Sikkerhedsbranchen estimerer, at der er cirka 300.000 til 400.000 overvågningskameraer, som filmer i det offentlige rum i Danmark.

Man forventer hos Rigspolitiet, at de fleste vil gå ind og registrere deres kameraer.

- Vi er godt klar over, at det ikke er noget, der bare sker fra den ene dag til den anden, men det er også derfor, vi går ud nu - en måned før fristen - og melder det ud, siger Anders Toft.

Direktør i organisationen Sikkerhedsbranchen Kasper Skov-Mikkelsen, mener at det er problematisk, at der ikke gives længere tid, fra at man oplyser om lovændringen, til at fristen falder.

- Det er ikke helt i orden, at man forventer, at virksomhederne med så kort varsel skal registrere alle deres kameraer, siger han.

/ritzau/