Lyt til artiklen

Politiet har i en periode gjort en massiv indsats mod de tohjulede trafiksyndere i hele landet. På landsplan gik 3935 cyklister i fælden.

I noget der en indsats mod cyklister på fortove, cyklister der kører overfor rødt og cyklister man ikke kan få øje på i mørket.

Hos Politiet er man tilfredse med indsatsen og understreger, at det er nødvendigt at slå ned på cyklisterne. - Det er et led i indsatsen mod bedre trafiksikkerhed, og vi vælger så at sætte fokus på hele landet og cyklisterne i denne omgang. Der er alt for mange syndere, og det er et problem, siger vicepolitiinspektør John Sckaletz fra Københavns Politi til bt.dk

Hele 3935 cyklister fik en bøde i perioden 26. til 30.september, og det er alt for mange. Det viser tydeligt, at der er brug for indsatsen, mener politiet.

De mange bøder blev udskrevet til folk i alle aldersgrupper, kun den ældre del af befolkningen var stort set ikke repræsenteret. Forseelserne kostede cyklisten en bøde på typisk 500 kr. men hvis cyklisten samtidig havde kørt uden lys og talt i mobiltelefon, eller havde mangler på cyklen, så kunne bøden godt lyde på 1000-1500. Og bøder, de er sjældent kærkomne hos folk.

- Folk reagerer med ærgrelse. Mange har svært ved at se, hvorfor vi ikke bruger tiden ’på noget mere fornuftigt’. En enkelt cyklist kunne ikke forstå, at han fik en bøde, nå han nu ’ cyklede på Frederiksberg’, men der er de altså ikke fritaget når de overtræder færdselsloven, siger John Sckaletz.

- De fleste af fejlene er cyklister, der cykler i fodgængerfeltet, på fortove og mod ensretningen. Det er blevet den helt store modedille at bryde de regler, siger John Sckaletz.

Han mener, at indsatsen skal sættes ind overfor forældrene, for det er dem, der skal lære børnene de gode manerer i trafikken.

- Det burde faktisk være forældrene, der skal op til en cyklistprøve og ikke børnene i skolen. Forældrene skal lære at give børnene de rigitge færdigheder i trafikken, siger John Sckaletz.

Men kan det ikke være ligegyldigt om en cyklist lige kommer til at cykle på fortovet eller i et fodgængerfelt?

-De områder, der er beregnet til fodgængere, skal holdes fri for cyklister. Fodgængerne skal føle sig trygge, og så kan det ikke nytte noget at cyklisterne kommer fræsende om hjørnet. De skal ud hvor de hører til, siger John Sckaletz.

Selvom den særlige indsats er afsluttet, kan man ikke bare gå cykel-amok og gøre, hvad der passer en. Politiet vil stadig have opmærksomhed på de tohjulede i hele landet.