Rettelse: Vi skrev tidligere, at en af de tiltalte i sagen, en 41-årig mand, ligeledes har en kriminel fortid med flere bankrøverier på cv'et. Det er ikke korrekt. Manden er ikke tidligere dømt for disse forhold.

Fra Danmarks måske største nationalskat til værktøj, stoffer og våben.

Når fire mænd onsdag tager plads på anklagebænken i Retten i Aarhus, tiltalt for flere indbrud, er det langtfra første gang, at de alle sidder der.

Blandt de fire mænd, som blandt andet skal have stjålet industristøvsugere, højtryksrensere og værktøj til flere tusinde kroner fra en virksomhed i Galten ved Aarhus, gemmer sig mindst én kendt kriminel, som har stået bag et af danmarkshistoriens mest spektakulære tyverier.

Det fremgår af anklageskriftet i sagen mod mændene, der er mellem 36 og 41 år, som B.T. har fået aktindsigt i.

Det drejer sig om en 37-årig mand, der en tidlig septembermorgen for 15 år siden brød ind på Kongernes Jelling og formåede at slippe af sted med Danmarks måske største nationalskat sammen med sin svoger:

'Guldhornene' – eller det troede de i hvert fald selv.

Artikler viser, at han sammen med svogeren knuste vinduet ind til museet med et koben, hvorefter de fik 'guldhornene' ud af montrerne med en økse.

På det tidspunkt troede de selv, at de havde stjålet de oprindelige guldhorn af rent guld. Det var først efter tyveriet, at de blev klar over, at der var tale om museumskopier af forgyldt sølv.

Det fik han i 2008 to år og fire måneders fængsel for.

Derudover har samme mand været med til at tømme Grindsted Rådhus for 51 Arne Jacobsen-stole samt stjålet B&O-anlæg, fladskærme og computere fra private hjem, fremgår det.

Han har altså en lang straffeattest bag sig, og det lader ikke til at ville tage en ende.

Foruden indbruddet i virksomheden i Galten 19. juni 2019 og et andet indbrud fire timer forinden, som mislykkedes, fordi de fire mænd ikke fandt noget at stjæle, er han nu tiltalt for en række andre forhold.

De drejer sig om alt fra salg af hash til færdselsovertrædelser, og til at han skal have været i besiddelse af en sabel.

Hvordan de fire mænd forholder sig til tiltalerne, bliver vi klogere på onsdag, når domsmandssagen mod dem begynder.