En 30-årig mand er blevet varetægtsfængslet i fire uger for at have forvoldt 18 måneder gamle Noahs død. Moderen troede først, at dødsfaldet skyldtes lungebetændelse.

En tragisk og opsigtsvækkende sag fra den sønderjyske landsby Sommersted lidt uden for Haderslev fik tidligere torsdag føjet et nyt kapitel til sig ved Retten i Sønderborg.

Her blev en 30-årig mand varetægtsfængslet i foreløbig fire uger, sigtet for at have forvoldt den kun 18 måneder gamle Noahs død forrige mandag.

Noah døde om aftenen mandag den 6. februar, efter han blev fundet livløs i sin seng af sin mor om eftermiddagen. Moderen ringede til alarmcentralen omkring kl. 17, hvorefter ambulancefolk og læger i flere timer kæmpede for at redde hans liv. Den lille dreng blev senere fløjet i lægehelikopter til Rigshospitalet, men her kæmpede lægerne forgæves. Noah blev erklæret død kort efter ankomsten.

Det tragiske dødsfald har efterladt den lille landsby i chok, ikke mindst den rystede mor, der stod frem i en lokal avis i sidste uge og fortalte om den forfærdelige oplevelse.

»Der var intet, jeg kunne gøre. Jeg kunne kun se på Noah, der lå i gangen, mens lægerne og ambulancefolkene kæmpede for at redde hans liv. Til sidst sagde de til mig, at hans eneste chance - og den var meget lille - var at flyve ham i helikopter til Rigshospitalet,« fortalte moderen til avisen.

Troede det var lungebetændelse

Hvad der kostede lille Noah livet var i første omgang uvist. Han havde været syg med lungebetændelse i dagene op til dødsfaldet, og moderen troede derfor først, at lungebetændelsen var skyld i Noahs alt for tidlige død.

Ligsynet og obduktionen af den lille dreng afslørede dog noget andet. Den lille dreng døde af indre blødninger og læsioner i bughulen som følge af stump vold. I dagene efter var flere familiemedlemmer og personer med relation til moderen til afhøring hos politiet, og onsdag formiddag anholdt Syd- og Sønderjyllands Politi så den 30-årige mand med tæt relation til moderen.

Han er sigtet for drab ved at have udøvet stump vold mod Noah i timerne forud for klokken 17, hvor Noahs mor foretog alarmopkaldet til 112. Derudover er den 30-årige mand sigtet for vold med døden til følge. Desuden er han sigtet for to tilfælde af vold mod Noah i efteråret 2016.

Tre mulige gerningsmænd

Da familien til afdøde Noah fik oplyst af politiet, at der var tale om en unaturlig død, kunne familien selv regne ud, at der formentlig kun kunne være tale om tre personer. Det fortæller onklen til lille Noah, hvis identitet BT er bekendt med.

»I starten troede vi jo, at det var lægerne, der havde begået en fejl, men så fortalte politiet, at han ikke var død af naturlige årsager. Allerede der kunne vi korte det ned til tre personer, som der kunne have gjort det, fordi de var de eneste personer, som havde været sammen med Noah,« fortæller Noahs onkel.

»Det var så min søster (moderen til Noah, red.), eller to andre, der havde tæt kontakt til hende,« fortæller han.

Nægter sig skyldig

Den sigtede var tydeligt påvirket af situationen, da han torsdag formiddag ankom til grundlovsforhøret sammen med sin forsvarer. Han snøftede højlydt, da anklager Christina Korsgaard oplyste ham om hans rettigheder, blandt andet at han ikke havde pligt til at udtale sig i sagen. Det ville han dog godt.

»Jeg har ikke noget at skjule. Det er ikke mig, der har gjort det,« bedyrede han grædefærdig foran dommeren.

Efter det fem timer lange grundlovsforhørs tidligere i dag besluttede dommeren dog, at der var begrundet mistanke om, at den 30-årige havde begået stump vold mod Noah i timerne forud for dødstidspunktet. Grundlovsforhøret blev af hensyn til politiets videre efterforskning holdt for lukkede døre, og derfor er der også navneforbud i sagen.

Moderen til Noah har ikke ønsket at udtale sig til BT.