Foto: Mikkel Berg Pedersen

Det lille sammentømrede lokalsamfund Ulstrup sydvest for Randers er stadig i dybt chok. De har svært ved at fatte det femdobbelte drab, som en af byens indbyggere ifølge politiet begik i mandags. Også i resten af Danmark sidder mange tilbage og leder efter svaret på et bestemt spørgsmål.

Hvorfor?

Hvorfor kunne den 45-årige IT-konsulent Morten Nielsen finde på at dræbe sin hustru Trine, 42, og børnene Josefine på 16, Magnus på 11, Cirkeline på seks og Marius på tre for derefter som sin sidste handling at vælge livet fra for egen hånd.

Tirsdag kort før klokken 18 kunne Østjyllands Politi efter en intens efterforskning på gerningsstedet - familiens eget etplans parcelhus i Amstrup Bakker - melde ud, at den 45-årige familiefar efter 'politiets umiddelbare vurdering' er morderen. Men endnu mangler de sorgbetyngede pårørende, det chokerede lokalsamfund og de mange danskere, som er blevet dybt berørt af den frygtelige ugerning svar på, hvad Morten Nielsens motiv var.

d

Mordene i Ulstrup er desværre ikke uden fortilfælde. I løbet af de seneste to år er 12 børn ifølge Ritzau blevet dræbt af deres forældre. Den erfarne psykiater Henrik Day Poulsen, som har skrevet bøger om kriminelle og psykopater, mener, at det ofte er én af tre årsager til, at det ender fatalt, som det gjorde for 45-årige Morten Nielsen fra Ulstrup.

Sygdom

»Det hænder, at en person udvikler en psykisk sygdom, der tit starter som en depression. Det kan så udvikle sig til vrangforestillinger om, at personen ikke er noget værd, og at et selvmord er den eneste udvej. I nogle tilfælde ender de syge tanker så med, at personen også bliver nødt til at dræbe sine børn og kone,« siger Henrik Day Poulsen

Østjyllands Politi er nu lige massivt til stede ved Amstrup Bakker syd for Ulstrup.

Krænkelse

»Hvis en person har været ude for en social krænkelse – eksempelvis en økonomisk nedtur eller en offentlig udstilling – kan det også ende galt. Det kan være så pinligt for den pågældende person, at han hverken ønsker, at han selv eller hans børn skal opleve omverdenens reaktioner, så han bliver nødt til at slå børnene i hjel,« siger han

Familie fundet døde i Ulstrup

Jalousi

»Det kan være en hustru, hvis man har bebudet, at han vil skilles. De fleste bliver kede af det, men kan kapere det, og så er der dem, der slet ikke kan udholde tanken om at være blevet kasseret. Så kommer hævn ind i billedet. Hævn kan være at dræbe manden, men også at dræbe børnene,« siger Henrik Day Poulsen

Seks personer blev fundet døde i parcelhus på Amstrup Bakker i Ulstrup. Her ses stedet tirsdag. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2017)

Henrik Day Poulsen understreger, at han udtaler sig i generelle vendinger og ikke kender motivet eller detaljerne i den konkrete mordsag. Men der er nogle ting, som går igen, når mænd slår deres kone og børn ihjel, har han tidligere fortalt til BT.

»Vi kalder det i retsmedicinske termer et udvidet selvmord, og det er et sjældent, men kendt fænomen, at en familiefar vælger at slå sin familie og sig selv ihjel,« siger han og understreger, at det ofte er personer med en lille brist i deres personlighed, som dræber sin familie.

»Det er typisk personer, som i forvejen har problemer med at takle svære situationer, for det er jo ikke normalt at tage livet af sin familie, når man går konkurs eller bliver skilt, selvom det kan være svært at håndtere. Det er typisk en, der har problemer med sit temperament eller har mentale problemer,« siger Henrik Day Poulsen.

Politiet efterforsker stadig det femdobbelte drab i Ulstrup, men kan endnu ikke oplyse, hvornår et eventuelt motiv kan meldes ud til offentligheden.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.