Politibiler foran Göingeskolan i Broby i den svenske by Skåne, hvor en 15-årig dreng mandag blev stukket ned og dræbt af en 14-årig kammerat.
Politibiler foran Göingeskolan i Broby i den svenske by Skåne, hvor en 15-årig dreng mandag blev stukket ned og dræbt af en 14-årig kammerat. Foto: 11530 Emil Langvad

Mandag blev en 15-årig svensk dreng dræbt af en kammerat, mens de begge var i skole. Nu står gerningsmandens far frem og fortæller, at hans søn blev groft mobbet.

Som om den forfærdelige sag om teenagedrabet i Sverige ikke er tragisk nok i sig selv, så kommer der allerede nu, mindre end et døgn efter den fatale hændelse, nye rystende oplysninger frem i sagen.

Kort efter frokost mandag kom to teenagedrenge angiveligt op at toppes i en korridor på en skole i Broby i Skåne. Pludselig trak den ene af dem, en 14-årig dreng, en kniv, som han havde haft med hjemmefra. Han stak kammeraten, som blot halvanden time senere blev erklæret død på sygehuset.

Politiet betegnede sagen som et personligt opgør og gik med det samme ud fra, at der lå et uvenskab eller en eller anden form for konflikt bag angrebet.

Ifølge de oplysninger, der i skrivende stund florerer i de svenske medier, lader det desværre til at være tilfældet.

Faderen til den 14-årige gerningsmand fortæller nemlig til den svenske avis Aftonbladet, at hans søn blev mobbet, og at han før juleferien måtte på sygehuset, fordi han havde været i klammeri med den nu dræbte. Kammeraterne optog - ifølge faderen - en video af episoden, som blev sendt rundt mellem kammeraterne via det sociale medie Snapchat.

»Jeg ringede til skolen og fortalte, at han havde det dårligt, men de gjorde ingenting,« siger faderen til avisen.

Såvel faderen som andre kilder fortæller til Aftonbladet, at den 14-årige var blevet mobbet gennem længere tid. Den nu dræbte 15-årige kammerat skulle angiveligt have deltaget i chikanen.

Knivdrab

Faderen siger også i interviewet med avisen, at den pågældende dreng gik rundt og pralede med, at han havde slået hans søn.

Da sønnen var blevet behandlet for sine skader på sygehuset, anbefalede personalet faderen at gå til politiet og anmelde overfaldet. Men også politiet skuffede faderen.

»Jeg ville vise dem min søns skader, men de sagde, at de ikke kunne gøre noget. De talte ikke engang med min søn,« siger faderen.

Han blev også overrasket over, at politiet ikke ville kopiere og gemme filmen, som sønnens plageånder havde spredt efter det fysiske overfald.

Efter hændelsen fik drengen det dårligt og begyndte at få mareridt. Han ville ikke tilbage til skolen.

»Jeg talte med en kontaktperson på skolen flere gange, men hun sagde bare, at han var tvunget til at komme tilbage,« fortæller faderen til Aftonbladet.

Faderen mener ikke, at skolen tog hans advarsler alvorligt.

»Skolen gjorde intet for at hjælpe ham og sørge for, at hun kunne genvinde sin anseelse. I stedet var min søn tvunget til at møde den 15-årige hver dag i skolen. Det gjorde ham vældig oprevet. Men jeg kunne aldrig i mit liv forestille mig, at han skulle forsøge at slå nogen ihjel.«

Avisen har talt med flere kilder, der bekræfter faderens billede af, at den 14-årige blev mobbet, men skolens rektor afviser, at han har hørt om, at der var en så alvorlig konflikt mellem drengene.

»Det kan godt være, at de har sagt noget til hinanden, men der har ikke været en konflikt, så man kunne forestille sig, at sådan noget kunne ske,« siger rektoren Robert Dirksen til Aftonbladet.

Begge de to drenge var anden etnisk herkomst end svensk, og selv om de gik i henholdsvis 7. og 9. klasse, havde de svensk-undervising sammen.

Faderen til den nu drabs-mistænkte dreng ønsker bare, at det hele var et mareridt, som han kunne vågne fra igen.

»Jeg græd, da jeg hørte, at den 15-årige var død. Hele min familie er frygtelig ked af det, som er sket,« siger han.

Den svenske avis Aftonbladet har været i kontakt med de pårørende til den dræbte dreng, men de har ikke ønsket at medvirke i et interview.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.