Der er en hel underverden af brutale bagmænd, der bruger groteske metoder i Odenses kriminelle miljøer. Der er gennem de senere år sket en forråelse af de hårdkogte miljøer i blandt andet Vollsmose, afslører ny e-bog.

- Igennem de sidste 10-15 år er konkurrencen blevet hårdere på narkomarkedet. Bagmænd med indvandrerbaggrund mishandler i stigende grad narkomaner, som er endt i gæld. I de voldsomste tilfælde bruger bagmændenes håndlangere fra Vollsmose torturmetoder, hvor de for eksempel klipper fingre af folk. Det kan handle om gæld helt ned til 500 kroner, siger journalist og forfatter Jakob Bergmann Moll.

Han har sammen med sin kollega Birgitte Ellemann Höegh skrevet den digitale journalistiske fortælling 'I tusmørket' om den kriminelle underverden i Odense, hvor de har interviewet en lang række kilder i narkomiljøet, som ifølge forfatteren ikke melder episoderne til politiet, fordi de er bange for repressalier.

Bagmænd er kommet frem fra mørket
Narkobagmændene opererer typisk i det skjulte, men grupperingerne omkring dem er mindre forsigtige. Deres ekstreme adfærd viste sig tydeligt, da en stor gruppe fra Vollsmose trængte ind på Odense Universitetshospital og gik amok på skadestuen efter en skudepisode ved en Eid-fest.

- Før var det først og fremmest rockere, der sad på narkomarkedet i Odense. Dengang var en aftale en aftale, og man tævede ikke folk for småpenge. For få år siden var der "heller", hvor de kriminelle ikke kom, såsom hospitaler og varmestuer, men de kriminelle i Odense respekterer ikke som tidligere det øvrige samfunds spilleregler.

En pusher, der solgte heroin i Vollsmose, var med til at straffe en narkoman ved at kaste ham ind i bagagerummet på en bil med nogle store sten og køre rundt på grusveje, til han bare var en "blodig klump," fortæller pusheren i e-bogen.

Stak skruetrækker i halsen på narkoman
Og det er ikke første gang, håndlangere er trængt ind på Odense Universitetshospital.

- En fyr, vi har givet navnet Steno, fik stukket en skruetrækker i halsen og efterladt med risiko for at forbløde ved kanten af Odense Kanal. Ved en senere lejlighed blev han gennempryglet i en grad, så han mistede bevidstheden. Da han vågnede stod bagmændene ved hospitalssengen for at hive ham direkte ud på gaden og sælge heroin, siger Jakob Bergmann Moll.

Han understreger, at der ikke kan trækkes en lige linje mellem voldsepisoden på Odense Universitetshospital og de miljøer, de har beskrevet i bogen, men at mange af bagmændene i det hårde narkomiljø opererer fra Vollsmose.

Torturkælder
Her beskriver en pusher, hvordan bagmændene har en lydtæt lejlighed under nogle bygninger, hvor der er sat en stol op, og gældsatte narkomaner slæbes ned og mishandles.

- Der er sket et skred, og kriminaliteten er blevet mere hårdkogt. Den eneste måde, jeg tror, man kan dæmme op for det på, er at gøre noget ved efterspørgslen. Der er mange hundrede tusinde at tjene om dagen på Odenses misbrugerne, og når der er så mange penge på spil, så fører det til hård kriminalitet.

Derfor skal man gribe fat i narkomanerne, allerede når de indleder deres misbrug i 11-12 års-alderen , mener forfatteren.

E-bogen er udkommet på forlaget Zetland i august.