Lyt til artiklen

Ny redegørelse viser ifølge TV 2, at Kriminalforsorgen blev advaret om attentatmanden Omar El-Hussein uden at reagere. Venstre og DF kalder det et alvorligt svigt.

To måneder efter, at Omar El-Hussein blev dræbt i en skudduel med politiet, sættes hans blodige færden gennem 13 timer i København i nyt lys.

Tre gange mellem maj og september 2014 blev Kriminalforsorgen advaret af fængselsbetjente om, at Omar El-Hussein udviste radikaliseret adfærd, mens han afsonede en dom for et knivoverfald. Under afsoningen blev El-Hussein også sat i celle med en person, som sympatiserede åbenlyst med Islamisk Stat. Det skriver B.dk.

Læs også:

Oplysningerne fremgår af en fortrolig redegørelse fra Rigsadvokaten, som TV 2 har haft adgang til, og indeholder hidtil ikke offentliggjorte detaljer om den senere attentatmands adfærd i fængslet. 14 dage efter løsladelsen dræbte Omar El-Hussein to civile og sårede seks betjente under sine angreb.

Forinden havde han ifølge TV 2 under sit fængselsophold i 2014 flere voldsomme sammenstød med andre indsatte. Tre gange blev han opdaget i ulovligt at være i besiddelse af mobiltelefoner, og han blev tre gange taget med stikvåben.

Redegørelsen viser ifølge Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen (V), at alvorlige myndighedsfejl blev begået, da indberetningerne om Omar El-Husseins radikalisering øjensynligt blev overhørt.

Læs også:

»Samlet set er det meget grelt. Vi har alvorlige problemer i Kriminalforsorgen og i retssystemet generelt, når to indberetninger om, at en indsat er radikaliseret bare gemmes i et arkivskab. Det er alvorlige fejl, som i dette tilfælde har haft ganske alvorlige konsekvenser,« siger ordføreren.

Kriminalforsorgen modtog ifølge TV 2 første advarsel 7. maj 2014 fra Arresthuset i Slagelse. Her lød det blandt andet, at han var bandemedlem og udviste »mistænkelig adfærd«. Personalet blev opfordret til at holde øje med ham, men advarslen blev ifølge redegørelsen ikke sendt videre til Politiets Efterretningstjeneste, PET.

Læs også:

22. august 2014 indberettede fængselspersonalet igen Omar El-Hussein:

»Vi har tidligere oplyst om, at Omar udviser ekstreme islamiske holdninger. Efter Ramadanen er disse holdninger skærpet.«

Heller ikke denne advarsel blev bragt videre til PET.

Det gjorde derimod en tredje advarsel dateret 25. september 2014:

»Det forlyder i dag, at Omar skulle have udtalt sig om, at han vil tage til Syrien for at kæmpe, når han bliver løsladt. Udtalelserne er ikke bekræftet, men sammenholdt med øvrige observationer, tegner der sig et billede af, at hans ekstremisme skærpes.«

Også Peter Skaarup (DF), Dansk Folkepartis retsordfører, er særdeles kritisk over for Kriminalforsorgen.

»Det tyder på, at systemet er for stift, bureaukratisk og alt for langsomt til at reagere på advarsler om radikalisering. Det tyder også på, at der i den grad er sket et svigt,« siger Peter Skaarup.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) ønskede tirsdag ikke at kommentere oplysningerne om Rigsadvokatens redegørelse.

En evaluering af politiets indsats og ageren under og efter terrorangrebene i København i februar forventes at være færdig sidst i april eller først i maj.