Den 25-årige rockerlærling Mazdak Fabricius, der var tiltalt for at have dræbt en ung indvandrer i Tingbjerg i 2008, er netop blev kendt skyldig.

Det har Retten på Frederiksberg netop afgjort i de lånte top-sikkerhedslokaler i Glostrup.

- Fem nævninge og tre dommere finder, at tiltalt er skyldig i overensstemmelse med anklageskriftet, sagde retsformand Poul Kejlskov Egan, da retten kl. 11 afgjorde skyldsspørgsmålet.

Efter knap halvanden times votering faldt straffen så:

13 år og syv måneders fængsel. Kun én nævning ønskede Mazdak Fabricius idømt en mildere straf.

- Flertallet har lagt vægt på, at drabet blev udført efter foregående planlægning og af flere i forening, Flertallet har endvidere lagt vægt på, at der er affyret talrige skud mod flere personer, der har været stående på offentlig plads, sagde retsformand Poul Kejlskov Egan.

- Et mindretal har lagt vægt på tiltaltes alder og position i forhold til andre HA-medlemmer, tilføjede han om den ene nævning, der ønskede Mazdak Fabricius idømt ni år og syv måneders fængsel.

Anklager Henrik Aagaard havde en lille time forinden krævet Mazdak Fabricius idømt fængsel på livstid, mens rockerlærlingens forsvarer gik efter 12 år.

Mazdak Fabricius forlod kort efter domsafsigelsen retten med et stort smil. Da retten kendte ham skyldig sad han dog foroverbøjet og støttede sit hoved mellem hænderne.

- Der er ingen tvivl om, at han er meget påvirket. Det andet er bare facade, sagde Michael Juul Eriksen om sin klient, inden retten fastlagde straffen.

Retten lagde ved afgørelsen af skyldsspørgsmålet især vægt på den 'sikre og meget detaljerede' forklaring fra en HA-afhopper, MFP, der torsdag fortalte, at Mazdak Fabricius i august 2009 - da de to holdt vagt foran en Sticks'n'sushi for Brian Sandberg - tilstod drabet med ordene 'den er god nok'.

Sagen er spektakulær, fordi drabet på den 19-årige Osman Nuri Dogan regnes for at være den begivenhed, der udløste bandekrigen, som siden fulgte mellem flere af Storkøbenhavns bandegrupperinger - herunder Tingbjerg og Blågårds Plads - og Hells Angels samt rekrutgruppen AK81.

LÆS OGSÅ:

LÆS OGSÅ:

Drabet fandt sted ved Ruten i Tingbjerg 14. august 2008, da en bil kørte forbi og affyrede flere byger af skud mod et større antal unge, der noget atypisk var forsamlet der den aften. Flere var bevæbnet og iført skud- eller stiksikker vest - herunder det 19-årige offer - og det var tydeligt, forklarede et vidne fredag - ud fra de unges placering på torvet - at de ventede noget i stil med det, der kom: Fra forsamlingsstedet har man nemlig udsyn til al kørende trafik ind og ud af bydelen.

Under sin procedure i går betegnede Mazdak Fabricius' forsvarer, Michael Juul Eriksen, sagen som meget tynd, og retsmøderne har da også vist, at sagen var båret af en række indicier - herunder primært forklaringen fra en HA-afhopper og en strid, som Mazdak Fabricius på det tidspunkt til en af pladsens ledende figurer, HT. Noget, der ifølge politiet tre gange - senest aftenen før drabet - førte til sammenstød, der alle skal rotere ompigen T, som begge havde et forhold til.

Men summen af indicier - herunder også striden - var nok for retten, der kendte Mazdak Fabricius skyldig.

Retten lagde foruden striden og tilståelsen vægt på, at:

- Mazdak Fabricius' alibi i retten var blevet undsagt af ikke mindre end fire rocker-venner, som den tiltalte ellers hævdede at være sammen med på drabsaftenen

- Mazdak Fabricius' telefon var slukket på gerningstidspunktet

- Mazdak Fabricius har ikke har forklaret præcist om, hvor han befandt sig på gerningstidspunktet, og at ingen af de fire rockervenner - som tiltalte hævder at være sammen med den aften - har bekræftet alibiet.

- Mazdak Fabricius har haft mulighed for at låne grå Peugeot 406 af en rocker-ven. En bilmodel, som vidner har genkendt på gerningsstedet, og som ifølge masteoplysninger kan have været ved HA-klubben på Svanevej den dag. 

- Mazdak Fabricius var meget nervøs for sin - og pigen T's sikkerhed.

- De forskellige vldelige episoder mellem personer fra Tingbjerg og AK81, der gik forud for drabet - herunder særligt en skudepisode 8. august og 13. august 2008.

- Mazdak har selv i ansøgning til at blive hangaround pralet med sigtelsen for drabet og anden personfarlig kriminalitet

- To telefonsamtaler, hvor Mazdak i den ene siger ’Det er deres familie fra Tingbjerg, vi har skudt lidt på’ og i den anden retter drabsvåbnet fra en pistol til en 'AK47'.

Du kan læse hele den anonymiserede kendelse om skyldsspørgsmålet HER: