Fri hash er vejen til mere kriminalitet og endnu hårdere stoffer, mener stoffri narkoman

I 12 år levede Finn Eriksen på gaden som narkoman. Som 13-årig røg han sin første joint. I dag advarer har politikerne mod at give hashen fri.

Hvis det bliver lige så legalt at købe hash, som det er at købe spiritus og cigaretter, vil det føre til et meget større misbrug, flere misbrugere og mere og hårdere kriminalitet.

Det mener 55-årige Finn Eriksen. Han er tidligere stofmisbruger og rystet over overborgmester Frank Jensens forslag om at sælge hash under kontrollerede former i København.

- Det vil være en katastrofe. Det er et tegn på, at man har givet op, siger han.

Som clean narkoman føler han et særligt ansvar for at deltage i den aktuelle debat om fri hash, hvor Københavns overborgmester Frank Jensen foreslår, at det bliver lovligt at købe og sælge hash i København.

Overborgmesteren tror, at han ad den vej kan mindske misbruget af hash og - ikke mindst - fjerne en god del af grundlaget for de kriminelle bander, som i øjeblikket hærger hovedstaden. Men kommer Frank Jensen igennem med sit forslag, bliver det de diametralt modsatte, der sker, mener Finn Eriksen.

- Så bliver hashen bare skiftet ud med kokain, forudser han og uddyber:

- Der er så mange penge i det her. Der er et kæmpe professionelt netværk, der lever godt af hashen i dag, og de søger jo ikke bare et job på den lokale støvsugerfabrik, bare fordi hashen bliver lovlig. De bliver kreative. De kaster sig over kokainen i stedet, forudser Finn Eriksen, som mener, at efterspørgslen og markedet for kokain allerede er her.

- Mennesker på kokain er vanvittige og psykotiske. Hvis først vi sætter gang i den lavine, så er det ikke til at stoppe, siger han.

Begyndte med hash
Finn Eriksen ved en hel del om både hash og i særdeleshed hårdere stoffer. Han røg hash første gang som 13-årig, og fra han var 15 år, røg han det dagligt.

Det store hashmisbrug bragte ham tæt på folk, der solgte hårdere stoffer. Pludselig en dag var han heroinmisbruger.

I 12 år levede han på gaden på Vesterbro i København som hjemløs narkoman. Her dag kæmpede han en kamp. Ikke bare for at finde et sted at overnatte, men også for at skaffe penge til næste fix.

I dag er han stoffri og har viet sit liv til at prøve at forhindre andre i at falde for stofferne, blandt andet ved at fortælle børn og unge om stoffernes konsekvenser.

- For den almindelige dansker lyder det logisk. Lad os få banderne væk. Lad os legalisere hashen. Men det er forkert, understreger han og forudser, at vi i stedet for en masse kokain ind i landet, som vil give os endnu større problemer med voldsommere kriminalitet.

Derudover mener Finn Eriksen også, at fri hash er et helt forkert signal at sende til de unge.

- Det sender et signal til de unge om, at det er ok at ryge. Når du ryger, går du ind i en introvert psykose. Ikke hver gang, du ryger, men den kommer. Og alligevel ryger du igen. Det bliver skruen uden ende. Hash som rusmiddel er en helt forkert vej at gå, siger den tidligere stofmisbruger, som slet ikke tror på argumentet om, at en legalisering vil give færre misbrugere. Tværtimod!

Frank Jensen har to gange tidligere forslået legalisering af hash. Begge gange blev forslaget afvist i Folketinget, blandt andet af overborgmesterens eget parti, Socialdemokraterne. Heller ikke denne gang lader det til, at Frank Jensen får opbakning til sit forslag.