Politiet sigter nu en dansk topforsker for omfattende bedrageri. Samtidig kræver USA ham udleveret til retsforfølgelse.

Den svindelmistænkte Aarhus-forsker, som optræder på listen over »most wanted« hos Office of Inspector General, der bekæmper svindel med amerikanske sundhedsprogrammer, er nu blevet sigtet af Østjyllands Politi, skriver Århus Stiftstidende.

- På baggrund af den amerikanske udleveringsbegæring har vi nu et konkret grundlag at sigte forskeren på: Nemlig at han ved hjælp af falske fakturaer har tilegnet sig forskningsmidler. Han er sigtet for en lang række tilfælde af dokumentfalsk og for et tilfælde af underslæb, siger efterforsker Lars Ove Jensen fra afdelingen for organiseret og økonomisk kriminalitet hos Østjyllands Politi til Århus Stiftstidende.

Østjyllands Politi har sigtet forskeren for bedrageri for omkring 3,2 millioner kroner.

De amerikanske justitsmyndigheder kræver ham udleveret fra Danmark til retsforfølgelse i USA, hvor han er under anklage for at have bedraget sig til omkring en million dollar, som den amerikanske sundhedsstyrelse havde bevilget til hans forskningsenhed Nanea på Aarhus Universitet.

Pengene, der var beregnet til forskning i blandt andet autisme hos børn, har de sigtede ifølge tiltalen brugt til at købe sig et hus i Atlanta i USA, en bil og en Harley Davidson motorcykel.

I USA er han således tiltalt for i alt 22 punkter og risikerer helt op til 350 års fængsel. I Danmark politianmeldte hans gamle arbejdsgiver, Aarhus Universitet, ham for flere år siden for bedrageri for i omegnen af 10 millioner kroner, og han er således også sigtet for dokumentfalsk i Danmark.

Justitsministeriet overvejer nu, om det skal efterkomme det amerikanske ønske og udlevere danskeren til retsforfølgelse i USA. Det er ifølge Århus Stiftstidende næppe sandsynligt, at det sker.

Men afslutningen på udleveringssagen kan sætte fart i tingene i Danmark, fordi Østjyllands Politi så formentlig kan få adgang til de amerikanske dokumenter, der beviser forskerens dokumentfalsk og bedrageri.

- Jeg forventer, at Justitsministeriet snart træffer afgørelse i udleveringssagen. Derefter vil vi bede USA om det materiale, vi skal bruge til en sag mod forskeren, siger Lars Ove Jensen til Århus Stiftstidende.

Den sigtede er i dag bosat i Danmark og arbejder som læge på et hospital i Jylland.

BNB