Tidligere bandemedlem får løn for at skabe tryghed i Mjølnerparken, men omgås stadig sin gamle bande: De er mine gode venner.

Politiet har spillet fallit på Nørrebro og overladt det til banderne at beskytte Mjølnerparken. Sådan siger gadeplansmedarbejder Bachir Hussein, der har en fortid som Brothas-medlem. Han har stadig tæt kontakt til sine gamle bandevenner, men vil ikke sige, om han selv er en del af den verserende konflikt med Loyal To Familia.

Han får løn for at hjælpe unge ud af kriminalitet og gøre Mjølnerparken til et trygt sted at være. Men det tidligere bandemedlem Bachir Hussein mener, at det er hans gamle venner i Brothas der står for sikkerheden i Mjølnerparken.

»Politiet kan ikke passe på kvarteret. Det fortæller jeg dig lige ud, for jeg har set det med mine egne øjne. To gange har politiet været der, og så bliver der skudt lige efter de er kørt. Politiet kan ikke passe på kvarteret, det kan Brothas godt. Det siger jeg lige ud til dig. Det er de drenge, der beskytter kvarteret, og det ved politiet også godt,« siger Bachir Hussein.

Udtalelserne kommer i en tid, hvor København næsten dagligt rammes af nye skudespisoder. De mange skyderier tilskrives en bandekonflikt mellem medlemmer af Brothas der ligger i krig med Loyal To Familia. Flere uskyldige mennesker er blevet ramt. Senest blev en tilfældig 39-årig mand ramt af skud i Heimdalsgade på Nørrebro i København.

Bachir Hussein har selv en fortid som medlem af Brothas. Han har været involveret i bandens omfattende kriminalitet, men i dag er han ansat som såkaldt boligsocial medarbejder i Mjølnerparken.

I februar fortalte Bachir Hussein i et interview med Politiken, at banderne var på vej ud af Mjølnerparken.

»Det er ikke længere i Mjølnerparken, at du leder efter banderne,« sagde han i interviewet, der blev foretaget af Jakob Sheik. I dag er Jakob Sheik spindoktor for Justititsminister Søren Pape.

Siden er sket meget. Brothas er tilsyneladende genopstået. Det er politiets opfattelse, at gamle bandemedlemmer fra Mjølnerparken er gået sammen med grupper i Husum og Nordvest for at danne fælles front mod den rivaliserende storbande, Loyal To Familia.

Bachir Hussein er ansat af den almennyttige boligforening Lejerbo, der administrerer ejendommene i Mjølnerparken. Hans løn bliver betalt af Landsbyggefonden, Lejerbo og Københavns Kommune. Som gadeplansarbejder består hans job blandt andet i at hjælpe unge med at få et job og et sted at bo. Han har også stået i spidsen for en ungdomsklub for unge over 18 år, der blev etableret i Mjølnerparken efter ønske fra Københavns Kommune. Klubben måtte dog lukke, efter politiet beslaglagde en større mængde hash i klubben.

Selvom Bachir Hussein arbejder for Lejerbo, har han stadig tæt kontakt til sine gamle venner i Brothas.

»Jeg bor inde i Mjølnerparken. Der har jeg boet hele mit liv. Jeg er tidligere medlem af Brothas, så det er mine egne barndomsvenner. Jeg er gået ud af det, og jeg bor stadig i Mjølnerparken, men det betyder ikke, at jeg ikke skal have kontakt til dem eller en gang i mellem spise sammen med dem. Og det arbejde jeg har, har jeg på grund af alle de folk, jeg har kendt.«

Er du medlem af Brothas og en del af den verserende konflikt?

»Jeg kan ikke rigtig udtale mig om det.«

Er det ikke en hårfin ballance, at du på den ene side er ansat til at skabe et godt miljø i Mjølnerparken, og at det så er dine gamle venner, der render rundt i en bandekrig. Hvordan ballancerer du det?

»Det er normalt. Jeg kan jo ikke gøre noget ved det.«

Er du selv en del af den konflikt, der er?

»Det kan jeg ikke udtale mig om. Jeg bor i Mjølnerparken. Jeg ved ikke, hvordan du vil tage det.«

Hvordan påvirker konflikten dit arbejde som gadeplansarbejder?

»Jeg ved ikke, om du har fulgt med de sidste par dage. Du er kun uskyldig, indtil du bliver ramt.«

Ligger det i din jobbeskrivelse, at du skal være med til at stoppe bandekrigen?

»Hvis Søren Pape ikke kan, skulle en fra Mjølnerparken så kunne? En almindelig Lejerbo-medarbejder? Han får ti gange mere end mig i løn, og han ikke engang stoppe det.«

Steffen Jørgensen, der er forretningsfører i Lejerbo København fortæller, Brothas genopstod, da andre bander forsøgte at trænge ind i Mjølnerparken.

»Det var lykkedes at fjerne banderne fra Mjølnerparken, men det har skabt et vacuum, som LTF udnytter. I de unges øjne, er det Brothas der beskytter Mjølnerparken mod LTF. Det er fuldstændig vanvittigt, og det er der, problemet er,« siger Steffen Jørgensen.

Han vurderer, at der i boligområderne er meget lidt tillid til, at politiet kan holde LTF ude af Mjølnerparken.

»Hvis du bor på Nørrebro og er en yngre mand, må du overveje om du vil købe en pistol og forsvare dig selv, eller om du vil lave en nøgen tillidsøvelse, hvor du læner dig tilbage og håber, at politiet beskytter dig. Det sidste har lidt svære vilkår for tiden, for man har ikke har kunnet stoppe skyderierne,« siger han.

”En sørgelig udvikling”

Bachir Husseins udmelding om, at det Brothas der beskytter Mjølnerparken vække bekymring hos Flemming Steen Munch. Han er tidligere vicepolitiinspektør og medlem af Københavns Borgerrepræsentation (for Venstre?).

»Det er en sørgelig udvikling, hvis den gadeplansarbejder har ret, for så har vi et parallelsamfund.  Jeg har mere tiltro til at det er politiet end en flok banditter, der står for sikkerheden.«

Hvad mener du om, at en gadeplansarbejder kommer med den type udmelding?

»Jeg synes, at hans leder skal tage en snak med ham om, hvorvidt det er ham, der skal komme med de udtalelser.«

Men har han ret?

»De udmeldinger der har været fra politiet om, at man ikke kan stoppe skyderierne og at folk skal holde sig fra deres egne boligkvarterer, er ret uheldige. Hvad er så det næste, politiet ikke kan gøre noget ved? Politiet skal ikke strække våben på den måde. Det er politiets opgave at stå for sikkerheden, og så må de finde resurserne til det.«