Lyt til artiklen

Landet over – ja faktisk verden over – har politiet slået til mod et netværk, der er mistænkt for at have indsmuglet over 500 kilo kokain og heroin til Danmark.

Således har både Nordjyllands Politi, Fyns Politi og Københavns Politi samt politimyndigheder fra Norge, Holland, Tyskland og Montenegro efterforsket sagen, der onsdag førte til en række anholdelser.

Også Europol og Interpol har været inde over sagen, som ledende politiinspektør ved NSK Michael Kjeldgaard ikke tøver med at kalde »omfattende«.

»Der er tale om en meget omfattende sag om organiseret indsmugling af meget store mængder hård narkotika til Danmark, hvor det internationale politisamarbejde har spillet en afgørende rolle.«

I alt er der onsdag blevet anholdt ti mænd i alderen 24 til 62 år.

Fem af dem er blevet anholdt på danske adresser, mens der også er foretaget anholdelse af en mistænkt i Montenegro, en mistænkt i Norge og tre i Holland.

De tre hollændere slutter sig til en fjerde landsmand, der allerede sidder fængslet i Tyskland.

Alle er de mistænkt for at have taget del i det, som politiet i en pressemeddelelse kalder 'international organiseret smugling af og handel med narkotika'.

Foruden de 500 kilo kokain og heroin omhandler sagen adskillige hundrede kilo hash og skunk.

Politiet vil nu anmode om at få de fire hollændere samt den anholdte i Montenegro udleveret til Danmark, så de kan blive retsforfulgt.

Det er planen, at den anholdte nordmand skal for retten i sit eget land.

Foruden anholdelserne er der desuden blevet gennemført ransagninger af adresser i Danmark, Norge, Holland og Montenegro.

»Særligt har samarbejdet med politimyndighederne i Montenegro været forbilledligt og viser, at mistænkte for organiseret kriminalitet ikke er uden for dansk politis rækkevidde, selvom man forsøger at skjule sig i lande, hvor vi ikke har direkte samarbejds- og udleveringsaftaler via EU,« udtaler Michael Kjeldgaard om efterforskningen.

Det er planen, at fire af de fem danskere torsdag vil blive fremstillet i grundlovsforhør med henblik på varetægtsfængsling.

Femtemanden vil blive løsladt, når han er afhørt, men politiet opretholder altså sigtelsen mod ham.