Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Valgtilforordnet for Enhedslisten ville sætte ild til Christiansborg.

Den ene af de fem unge mænd, der er sigtet for brandterror mod Politiskolen og en række andre lokaliteter, havde i 2009 til opgave at sikre den demokratiske valghandling. T – en 20-årig student fra Christianshavns Gymnasium – var under kommunalvalget i 2009 valgtilforordnet for Enhedslisten i København, fortæller en af den terrorsigtedes venner til B.T.

- Han hjalp ældre og svage med at komme ind i valgboksen og sætte krydset, siger vennen.

B.T. har tidligere kunnet fortælle, at den terrorsigtede var medlem af Socialistisk Ungdomsfront, SUF, der fungerer som uofficielt ungdomsparti for Enhedslisten. Ifølge vennen blev T kun medlem, fordi hans venner insisterede på det og betalte hans kontingent.

- Han var aldrig aktiv i SUF, men kom til festerne. Og så var han valgtilforordnet under kommunalvalget i 2009 for Enhedslisten, fortæller vennen.

Politi: Christiansborg var et mål

T er en af i alt fem unge, der i øjeblikket sidder fængslet i en sag om politisk brandstiftelse begået mod en række lokaliteter. Anklagemyndigheden har rejst sigtelse efter terror¬paragraffen, hvor maksimal¬straffen er livstid.

T har erkendt, at han og tre af de øvrige sigtede forsøgte at sætte ild til Politiskolen i Brøndby 26. april i år. Han sættes også i forbindelse med et brandattentat mod Nordea og planer om at sætte ild til Christiansborg, hvad T dog nægter.

Ifølge flere venner, som B.T. har talt med, var T med til at slås om et nyt ungdomshus og ofte kom han i skole med mærker fra politistave på kroppen. Selv på det ellers venstreorienterede gymnasium skilte han sig ud, fortæller de.

- Han gav udtryk for det på en meget mere højtråbende og anmassende måde. Jeg kan huske en fælles demonstration foran Christiansborg, hvor han stod oppe på en statue med et nødblus og havde det enormt sjovt med det, fortæller en tidligere klassekammerat.

Fuld skrue på Facebook

På T’s nu lukkede Facebook-profil – hvor han var ven med de tre, som han senere skulle erkende at ville brænde Politiskolen af sammen med – lagde han heller ikke skjul på holdningerne.

’100.000 – og vi møder alle op med en mursten på Jagtvej 69’, ’Climate Justice at COP15’ og ’SHUT IT DOWN’, hedder bare et par af de grupper, den 20-årige var medlem af.

SUF har tidligere bekræftet, at en af de terrorsigtede har været medlem, men Enhedslisten ønsker hverken at be- eller afkræfte, om T var valgtilforordnet i 2009.

- På grund af reglerne i persondataloven kan jeg hverken sige ja eller nej til, om han har været valgtilforordnet for os, siger Morten Kabell, der er københavnssekretær for Enhedslisten.

For at blive valgtilforordnet ved kommunalvalget skal man være stemmeberettiget, myndig og være bosiddende i kommunen. Enhedslisten har indgået valgforbund med en række græsrodsorganisationer, og det er derfor ikke et krav, at valgtilforordnede er medlemmer af partiet.

Også den 20-årige klimaaktivist D, der ligesom T er sigtet og fængslet i sagen, har nære bånd til SUF. For et par år siden var han medarrangør af en klima-lejr på Roskilde Festival. Lejrens hjemmeside blev registreret på adressen for SUF Amagers kontaktperson, ES, nemlig Grønjordskollegiet på Amager, hvor SUF ifølge sin MySpace-side ’holder møde hver onsdag’. Et kollegium, som også D bor på.