Politiet har uberettiget fået adgang til tilfældige danskeres sms-beskeder via et datatræk fra et teleselskab.

Dybt fortrolige oplysninger som sms-indhold fra intetanende danskere er stik imod reglerne blevet udleveret fra et teleselskab til politiet.

Det skriver Jyllands-Posten.

Oplysningerne er blevet udleveret, i forbindelse med at politiet har indhentet signaleringsdata, der blandt andet kan bruges til at søge efter vidner under en efterforskning.

Et telefonnotat fra Rigspolitiet, som Jyllands-Posten har fået aktindsigt i, viser, at udleveringen af oplysningerne minimum er sket to gange.

Ifølge notatet rettede Rigspolitiet den 27. marts henvendelse til teleselskabet om problemet.

To måneder senere den 28. maj, hvor notatet er dateret fremgår det dog, at "problemstillingen fortsat opstår i visse sager".

Teleselskabet er anonymiseret i materialet, og Rigspolitiet vil ikke oplyse navnet på selskabet.

Jakob Willer er direktør i teleselskabernes branchesamarbejde, Teleindustrien. Han er bekendt med sagen og siger, at der er tale om en alvorlig fejl, som ikke burde ske.

Teleanalytiker Torben Rune kalder sagen alvorlig.

- Det er uskyldige mennesker, hvor politiet lige pludselig får indsigt i deres fulde kommunikation. Ikke bare, hvilke numre der er ringet til og modtaget opkald fra, men også alt, hvad der har været af sms-kommunikation, siger han til Jyllands-Posten.

Også på Christiansborg vækker sagen bekymring.

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, kalder sagen alarmerende, og SF's it- og retsordfører, Karina Lorentzen, vil have justitsministeren til at besvare, hvorfor myndighederne ikke selv har fortalt om sagen.

- Det er en ret alvorlig krænkelse, når borgernes indhold af sms'er ender hos politiet uden en retskendelse.

- Det er godt, at problemet er rettet, men jeg synes, det er mærkeligt, at man ikke har meldt det offentligt ud. Jeg synes, at borgerne har ret til at vide, at det her var et problem, siger hun til Ritzau.

Hun mener derfor, at navnet på teleselskabet skal offentliggøres, så eventuelle kunder bliver opmærksomme på problemet.

Rigspolitiet har ikke overblik over antallet af sms-beskeder, som det uberettiget har fået adgang til, men oplyser til avisen, at problemet er blevet løst.

Ritzau forsøger søndag at få et interview med Erhvervsstyrelsen, der er den ansvarlige myndighed på teleområdet. Den henviser til et skriftligt svar, som blev sendt til Jyllands-Posten.

- Styrelsen tager sådan en indberetning alvorligt og tog i den konkrete sag kontakt til det pågældende selskab og sikrede sig, at der var truffet de nødvendige foranstaltninger for at stoppe bruddet, skrev styrelsen til avisen.

/ritzau/