Dommer i Københavns Byret skal afgøre, om konfiskation af taxa er er i orden i sag om vanvidskørsel.

I tre år har en taxachauffør kørt uden fartbøder eller andre problemer, men nu er både han og hans arbejdsgiver i vanskeligheder i en færdselssag i København.

Chaufføren skal frakendes retten til at køre bil i tre år, og vognmanden skal af med bilen.

Sådan lyder kravet fra en anklager fredag i Københavns Byret, hvor en dommer skal tage stilling til virkningen af de nye regler om såkaldt vanvidskørsel.

Årsagen er en episode på Helsingørmotorvejen natten til 3. april. En betjent målte taxa'ens fart til mindst 121 kilometer i timen på en strækning, hvor man højst må køre 60.

Dermed gjorde den erfarne chauffør, der er 39 år, sig skyldig i vanvidskørsel, mener senioranklager Lars Dinesen fra Københavns Politi.

Men vognmandens advokat protesterer imod også at blive ramt. Altså at bilen konfiskeres.

- Det har ikke været lovgivernes hensigt, at det skal have denne konsekvens, siger advokat Rune Pedersen.

Tværtimod havde Folketinget ifølge advokaten unge bøller og bandemedlemmer i tankerne, da de i foråret i forbindelse med en skærpelse af færdselsloven indførte en særlig regel:

Nemlig at en ejer skal miste sin bil, også selv om det er en anden, der har siddet ved rattet og kørt vildt, farligt og hasarderet.

Vognmanden og ejeren af den Mercedes tilmeldt Dantaxi, som ifølge politiet blev afsløret af et laserapparat en nat i april, havde ifølge advokaten ingen chancer for på at vide, at chaufføren kunne finde på at køre så meget for stærkt.

- Indgrebet er uforholdsmæssigt indgribende, mener Rune Pedersen.

Forskellige forseelser udgør vanvidskørsel ifølge loven. For eksempel hvis man overskrider hastighedsgrænsen med mere end 100 procent ved kørsel over 100 kilometer i timen.

Chaufføren nægter sig skyldig. Han fortæller, at han fik et chok, da han blev stoppet den nat i april. På stedet mistede han kørekortet, og nøglerne til bilen måtte han også af med.

En færdselsbetjent er dog sikker i sin sag. Han tog ikke fejl af taxaen og en anden bil.

- Det er helt sikkert ham, siger politiassistenten.

Dommen afsiges fredag i næste uge.

/ritzau/