Lars Hedegaard blev forsøgt myrdet med skud. Gerningsmanden kan have fået ideen i et svensk tv-program. Foto: Henning Bagger
Lars Hedegaard blev forsøgt myrdet med skud. Gerningsmanden kan have fået ideen i et svensk tv-program. Foto: Henning Bagger Foto: Henning Bagger

- Det er en af de vinkler, vi efterforsker, bekræfter politiinspektør Jørgen Skov

Et dokumentar-program i svensk tv i oktober sidste år kan meget vel have givet gerningsmanden til drabsforsøget på debattøren Lars Hedegaard, formand for Trykkefrihedsselskabet, ideen til attentatet.

- Vi efterforsker alle tænkelige muligheder, og det er selvfølgelig en af de vinkler, vi efterforsker, siger politiinspektør Jørgen Skov, leder af Københavns Politis efterforskningsenhed, der efterforsker attentatet på Lars Hedegaard.

Lars Hedegaard, 70, blev i tirsdags forsøgt myrdet med skud af en gerningsmand der, forklædt med en rød postjakke, udgav sig for at være postbud. Hedegaard blev dog ikke ramt, og gerningsmanden flygtede.

Efter attentatet er Lars Hedegaard flyttet til en hemmelig adresse, hvor han nu bliver beskyttet af bodyguards fra Politiets Efterretningstjeneste (PET), ligesom Muhammed-tegneren Kurt Westergaard. Men inden attentatet var det nemt for offentligheden at finde Lars Hedegaard, der havde sin adresse på Frederiksberg og sit telefonnummer stående på kraks gule sider på internettet.

Profiler fra højrefløjen

11. september sidste år - på årsdagen for terrorangrebet i New York - deltog Lars Hedegaard sammen med b.la. den svenske Muhammed-tegner Lars Vilks i en konference om ytringsfriheden, Stop Islamization of Nations, i New York.

Konferencen havde deltagelse af en række kendte profiler fra den politiske højrefløj, og især i Sverige skabte Lars Vilks’ deltagelse i konferencen voldsom debat. Det meget populære dybdeborende tv-program ’Uppdrag Granskning ’(kan bedst oversættes til Mission Efterforskning, red.) havde fået lov at følge i hælene på Lars Vilks med et kamera under hans rejse til og deltagelse i konferencen.

’Trist, hvis det er tilfældet’

Da ’Uppdrag Granskning’s reportage fra turen blev vist 3. oktober sidste år i den bedste sendetid på svensk tv, var Lars Hedegaard også med i reportagen - og han blev vist og præsenteret på svensk tv side om side med blandt andet den kendte amerikanske islam-kritiker Robert Spencer.

Hos svensk tv vil chefen for ’Uppdrag Granskning’ ikke direkte sige, at programmet kan have givet gerningsmanden ideen til attentatet.

- Det kan jeg ikke forholde mig til, men det vil være meget trist, hvis det er tilfældet, siger Nils Hansson, chefen for programmet, til BT.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.