Husker du Susan-drabet? Dna-bevis kunne måske have fældet barnemorderen, der nu er på fri fod på 20. år. Hår fra den 12-årige piges jakke forsvandt i politiets varetægt.

Et potentielt fældende bevis er forsvundet under politiets efterforskning af drabet på 12-årige Susan Hansen, der blev kvalt og smidt i en grøft nær Fredericia i januar 1992. Et barnemord, der står tilbage som en af de største drabsgåder i nyere tid.

Oplysningerne om det forsvundne bevis bliver beskrevet af den tidligere leder af efterforskningen, Arne Siezing, der i en ny bog fortæller, at man for 20 år siden fandt flere hår på Susan Hansens overtøj.

Hår, der ikke stammede fra den dræbte pige, men som kan stamme fra drabsmanden.

- På det tidspunkt kunne man ikke bruge hårprøver til noget særligt, men det kan man nu. Det kan meget vel have været hår fra en kammerat eller en helt anden person, men der kan godt have været dna-spor, som kunne have fældet gerningsmanden, siger tidligere vicekriminalkommissær Arne Siezing, der overtog Susan-sagen en måneds tid efter drabet, til BT.

Uheldigvis gik hårprøven tabt et sted mellem politiets afdelinger, hvor den skulle typebestemmes til senere sammenligning, og dermed er et af de eneste konkrete fund i sagen forsvundet.

Susan blev meldt savnet tidligt om aftenen 30. januar 1992, da hun ikke, som lovet, kom tilbage fra biblioteket kl. 19. Hun boede alene med sin mor, Birthe, der altid var meget nervøs på datterens vegne, men alle henvendelser til venner og naboer var forgæves. Senere fandt man ud af, at hun sidst blev set på busterminalen, lige før linje 2 kørte klokken 16.47 - og at hun aldrig steg på bussen.

Blev fundet næste morgen

Først tidligt næste morgen opdagede en 14-årig dreng liget af Susan, der lå i en grøft mellem markerne og Herslevvej lidt udenfor Fredericia.

Efterforskerne nåede hurtigt frem til, at gerningsmanden måtte havde fået Susan ind i en bil og muligvis også ind i et privat hjem, ligesom man var overbevist om, at motivet til kontakten måtte være seksuelt. Også selvom Susan ikke havde været udsat for seksuelle overgreb - hun var fuldt påklædt og uden skader på tøjet. Men hvorfor stod hendes bordeaux ruskindssko ved siden af liget, og hvorfor var den 12-åriges underbukser taget omvendt på under bukserne?

Var det fordi, at en gerningsmand havde klædt hende på - eller havde Susan selv taget fejl af for og bag?

Konklusionen måtte være, at en person havde fået hende ind i bilen og var begyndt at beføle hende, hvorefter gerningsmanden i panik kvalte hende, da hun skreg op eller gjorde modstand. Sådan gættede både politi og de personer, der kendte Susan.

Ingen tegn på tvang

- Det var nærliggende at tro, at det var en mand, hun kendte. Intet tydede på, at hun blev tvunget ind i en bil, siger Arne Siezing, der aldrig har kunnet glemme det uopklarede drab.

- Det er særlig tungt, når det er sager med børn. Og vi lagde rigtig mange timer i det. Både jeg og en masse andre kolleger både før og efter, siger den tidligere efterforskningsleder.

Gennem årene er Susan-drabet adskillige gange blevet hentet frem fra arkiverne, når nye henvendelser eller retstekniske metoder igen har gjort sagen aktuel - senest da det tidligere i år kom frem, at den 56-årige nu incestdømte far fra Rebild-sagen boede i Fredericia, da Susan Hansen blev dræbt for 20 år siden.

Indgår i efterforskningen

- Han indgår i efterforskningen. Mere detaljeret kan eller vil jeg ikke kommentere sagen, sagde vicepolitiinspektør hos Østjyllands Politi, Torben Svarrer, om manden, der 27. september blev idømt 12 års fængsel for årelang incest mod i alt ni børn.

Susans far var allerede død, da datteren blev kvalt i 1992. Moderen, Birthe, døde i sorg 10 år senere.
Susans far var allerede død, da datteren blev kvalt i 1992. Moderen, Birthe, døde i sorg 10 år senere. Foto: Ernst van Norde
Vis mere
I årene omkring drabet på Susan lokkede en mand adskillige gange børn ind i en rød bil forskellige steder på Fyn og i Jylland. En sølvgrå Mitsubishi Pajero kan være et vigtigt spor i mordsagen.
I årene omkring drabet på Susan lokkede en mand adskillige gange børn ind i en rød bil forskellige steder på Fyn og i Jylland. En sølvgrå Mitsubishi Pajero kan være et vigtigt spor i mordsagen. Foto: Claus Fisker
Vis mere
Susans ruskindssko stod ved siden af liget.
Susans ruskindssko stod ved siden af liget. Foto: Claus Fisker
Vis mere
Retsmedicinerne mente, at Susan Hansens lig var placeret i grøften i de tidlige morgentimer. Liget lå overraskende pænt, og hun kunne meget vel have været dræbt flere timer tidligere.
Retsmedicinerne mente, at Susan Hansens lig var placeret i grøften i de tidlige morgentimer. Liget lå overraskende pænt, og hun kunne meget vel have været dræbt flere timer tidligere. Foto: Scanpix
Vis mere

Ny bog: ’Susan-sagen. På sporet af en barnemorder’, Mikkel Milsgaard. Udkommer 12. oktober, forlaget Turbine.