Kriminalforsorgen er i gang med at installere såkaldte ’stripperstænger’, som er avancerede mobildetektorer i udvalgte fængsler i Danmark.

Det sker i forbindelse med, at der i otte lukkede fængsler og arresthuse i øjeblikket bliver installeret mobildetekteringsanlæg inde ved de gamle kabelføringsveje i cellevæggene.

Anlæggene er grundlæggende nogle metalplader med antenner, som kan spore mobiltelefoner. Problemet er dog, at pladerne kun kan opfange tændte mobiler, der udsender radiobølger, skriver Ingeniøren.

For at lokalisere slukkede mobiltelefoner har kriminalforsorgen derfor anskaffet magnetdetektorer i form af en stang med hjul, som altså i fængselsverdenen kaldes for stripperstangen.

’Stripperstangen’ kan sættes op overalt i fængslet alt efter behov og kan afsløre slukket elektronik, fordi der for eksempel kan være magneter i elektronikkens højtalere.

Kæmpe stigning i indsmuling af telefoner

Selvom der i begyndelsen var lidt inkøringsproblemer med stængerne, så har kriminalforsorgen nu investeret i 16 styk, som skal placeres i otte af de mest sikrede fængsler i Danmark. I begyndelsen var der lidt problemer, fordi medarbejderne kom til at stille stængerne for tæt på blandt andet metaldøre, som forstyrrede signalet, fortæller Finn Heiselberg, sikkerhedskonsulent i Kriminalforsorgen, til Ingeniøren.

Den nye metode er blevet taget i brug, fordi der har været en øget stigning i brug og indsmugling af telefoner og andet elektronik. Kriminalforsorgen konfiskerer årligt op mod 1700-1900 mobiltelefoner i fængsler og arresthuse. Og det er vel at mærke kun de mobiltelefoner, som kriminalforsorgen opdager ved hjælp af håndholdte mobildetektorer, hunde og lignende.

Opgaven med at spore de indsmuglede mobiltelefoner bliver sværere og sværere. Forbryderne har fundet mere og mere opfindsomme måder at smugle telefonerne ind i fængslet på, og der har også været en sag om en fængselsbetjent, som forsynede indsatte med telefoner.

»Varetægtsfængslede og dømte kriminelle skal ikke have mobiltelefoner i fængslerne. Det kan forpurre retssager eller bruges til ny kriminalitet,« lød det sidste år fra justitsminister Søren Pind.

Det er det problem, som Kriminalforsorgen forsøger at løse, blandt andet ved hjælp af stripperstængerne.