Sygeplejersken fra Nykøbing Falster Sygehus, der for nylig blev dømt for med vilje at have forsøgt at slå fire patienter ihjel i årene 2012-2015, kan nu med stor nøjagtighed begynde at se frem mod det tidspunkt, hvor hun atter er på fri fod.

Både anklagemyndigheden og hendes egen forsvarer har nemlig nu besluttet, at de ikke vil forsøge at få lov til at anke straffen på 12 års fængsel til Højesteret. Det var den straf, som Østre Landsret for to uger siden nåede frem til, efter at hun i byretten i Nykøbing Falster sidste år blev idømt en betydeligt hårdere straf på fængsel på livstid.

De to retter var uenige om, hvorvidt den 31-årige Christina Aistrup Hansen skulle dømmes for drab på patienterne eller alene for drabsforsøg. Godt nok døde tre af de fire patienter, som sygeplejersken blev dømt for at have givet en livsfarlig cocktail af især morfin og stesolid, men Østre Landsret endte med »kun« at dømme for drabsforsøg. Det skyldtes især, at Retslægerådet havde anlagt en meget forsigtig vurdering af medicinmængdernes dødelighed. Ifølge landsretten kunne det ikke med sikkerhed udelukkes, at også andre faktorer kunne have været medvirkende til de ældre patienters død.

Men alle de juridiske dommere og nævninger i landsretten var enige i, at sygeplejersken havde haft forsæt til at slå de fire mennesker ihjel i deres hospitalssenge, fordi hendes indsprøjtninger var egnede til at dræbe patienterne - og derfor blev hun dømt for drabsforsøg.

For at den historiske sag efter to retsafgørelser kunne være blevet prøvet en tredje gang i Højesteret, havde det krævet en tilladelse fra Procesbevillingsnævnet. Men det har begge parter altså nu opgivet. Ifølge Rigsadvokaten fordi sagen ikke er principiel nok.

Og sygeplejerskens forsvarer, Michael Juul Eriksen, bekendtgjorde allerede efter dommen på de 12 års fængsel i landsretten, at det ville være for risikabelt at forsøge at få afgørelsen for Højesteret, fordi der var for meget at miste, når livstidsdommen lige var blevet sat ned til 12 års fængsel.

»Jeg har talt med min klient, og vi kan begge ånde lettet op. Vi havde frygtet, at vi skulle igennem det hele igen. Det havde været meget hårdt, men nu er det i stedet et mere overskueligt forløb for hende,« siger forsvareren.

Hvis den 31-årige sygeplejerske var blevet idømt livstid, ville der som udgangspunkt ikke kunne blive tale om prøveløsladelse, og hun ville ikke vide, hvornår hun langt ude i en uvis fremtid måske kunne håbe på at komme på fri fod igen. Med de 12 års fængsel kan hun derimod formentlig regne med at kunne blive prøveløsladt allerede efter otte års afsoning. Og da hun allerede har siddet varetægtsfængslet som arrestant siden sin anholdelse 1. marts 2015, mangler hun reelt »kun« at afsone fem år og ni måneder - altså til foråret 2023. Og oven i købet vil hun formentlig kunne komme på udgang inden længe.