De påsatte brande, som har hærget Københavns Vestegn utallige gange inden for det sidste halve år, har skabt frygt og utryghed blandt borgerne.

Derfor var der her til aften stormøde I Albertslund. Her var flere hundrede borgere, repræsentanter fra politi og brandvæsen samt borgmesteren samlet på Albertslund Stadion for at debattere den foruroligende udvikling.

- Albertslund er i en alvorlig situation. Vi har haft mere end 140 brande siden den 1. september 2012, sagde Albertslunds borgmester Steen Christiansen (S), da han bød borgerne velkommen.

En af de borgere, der var mødt op til stormødet, er Henrik Berg på 55 år. Han bor i boligforeningen Troldnøddegården i Albertslund, og her har man haft brandene meget tæt inde på livet.

- Jeg sover dårligt om natten. Den ene halvdel sover, mens den anden er vågen. Det kunne være gået rigtig galt den nat dér, siger Henrik Berg med henvisning til en nat i påsken, hvor en påsat brand, antændt i en række opbevaringsskure mellem to ejendomme i Troldnøddegården, fik fat i et gardin i en af lejlighedernes vinduer. Vestegnens Politi har efterfølgende oplyst, at hvis brandvæsnet var kommet blot få minutter senere den nat, havde ilden fået fat i hele ejendommen.

Borgere: Hvorfor bliver de ikke snuppet?

- Det skaber meget utryghed. Man skulle have fat i forældrene. Vi er bange for, at de kommer tilbage. Vi ved ikke, hvorfor de gør det, siger Henrik Berg til bt.dk.

Og der er også andre borgere, der ikke forstår, den farlige leg med ilden:

- Hvis det var min dreng på 14-17 år, der ikke lå i sin seng klokken halv tolv om aften, så ville jeg nok undre mig. Det er noget mærkeligt noget. Og jeg undrer mig også over, at de ikke er blevet snuppet efter et halvt år, siger 72-årige Finn Nicolaisen fra Albertslund Syd.

Unge, ukendte gerningsmænd

Aftenens stormødet, der er arrangeret af kommunen, er netop tænkt som en aften, hvor borgerne kan få indblik i, hvad politiet gør, og hvordan opklaringsarbejdet forløber.

- Vi har arbejdet meget intensivt på det her. Mange har sagt, at 'det kan da ikke være så svært at finde ud af, hvem der har gjort det her'. Men det må vi konstatere, at det har det været, sagde ledende efterforsker Michael Skovgaard fra Københavns Vestegns Politi.

På stormødet kunne han fortælle, at fem unge mænd indtil videre er anholdt for nogle af de påsatte brande på Vestegnen, og at flere er i politiets søgelys. Alle er helt unge og for politiet hidtil ukendte personer.

Politiinspektør: Det kan koste menneskeliv

To af de unge mænd fik i december en betinget dom for at have sat ild til en container i oktober måned 2012.

- Vi skal have det her skidt standset, og gerne så hurtigt som overhovedet muligt, sagde politidirektør på Vestegnen Kim Christiansen, som også var tilstede på stormødet. Han understregede situationens alvor:

- Det er uacceptabelt, fordi det er potentielt frygtelig farligt med ildebrande. Det kan godt være, at det måske starter som en lille uskyldig containerbrand, men der skal ikke ret meget til, før det får fat og virkelig bliver farligt. Det kan i sidste ende komme til at koste menneskeliv, sagde Kim Christiansen og opfordrede endnu engang personer, der ved noget om brandene til at henvende sig til politiet.

Fakta:

Københavns Vestegn har inden for det seneste halve år været plaget af mere end 140 påsatte brande.

Alene i påsken var der 27 påsatte brande på Vestegnen, og natten til den 1. april kulminerede den foruroligende situation. Her måtte politi og brandvæsen rykke ud hele 13 gange til påsatte brande.

Albertslunds borgmester Steen Christiansen (S) gav efter påsken udtryk for sin frustration over den alvorlige situation og appellerede på direkte tv personer med viden om de påsatte brande til at rette henvendelse til Politiet.

På de sociale medier har borgere organiseret sig. Blandt andet i Facebookgrupperne 'Stop brandene i Albertslund' og 'Øjne i mørket - Vagtværn i Albertslund'. Borgere har også dannet private vagtværn, der går på patruljer i boligområder om natten.