De fire terror-tiltalte, som er mistænkt for at assistere Omar El-Hussein. Fra venstre: 26-årige Bhostan Khan, 23-årige Ibrahim Khalil Abbas, den 20-årige Liban Elmi og den 31-årige Mahmoud Rabea.
De fire terror-tiltalte, som er mistænkt for at assistere Omar El-Hussein. Fra venstre: 26-årige Bhostan Khan, 23-årige Ibrahim Khalil Abbas, den 20-årige Liban Elmi og den 31-årige Mahmoud Rabea.

Det var ikke meningen, at filminstruktør Finn Nørgaard skulle dø.  Da Omar El-Hussein affyrede 28 skud mod Krudttønden 14. februar, var den svenske Muhammed-tegner Lars Vilks i virkeligheden målet.

Det kom frem i Byretten i København på femte retsdag i terror-sagen, hvor fire unge mænd sidder på anklagebænken tiltalt for terrorisme, fordi de ifølge politiet assisterede Omar El-Hussein på terrordagen 14. februar sidste år.

Omar El-Hussein

Her troppede den 22-årige Omar El-Hussein op med en militærriffel til et ytringsfrihedsarrangement i kulturhuset Krudttønden på Østerbro i København. Ud af det blå affyrede han 28 skud, som endte med at koste den 55-årige filminstruktør Finn Nørgaard livet.

Men han var slet ikke målet, fortalte den 26-årige terror-tiltalte Bhostan Hossein, som torsdag gav sin version af dagen i retten. Det var derimod arrangementets hovedperson, den svenske Muhammed-tegner Lars Vilks, som er kendt for at have fremstillet profeten som en hund.

De tiltalte

Det fortalte Omar El-Hussein selv til den tiltalte Bhostan Hossein efter skyderiet.

»Han siger, at det ikke var ham, der døde, der skulle dø. Det var ham, der var derinde. Lars Vilks? Muhammed-tegneren. Lars Vilks. Hedder han ikke det? sagde Bhostan Hossein i retten.

»Ja, Lars Vilks,« bekræftede anklageren ham.

»Ja, det var ham,« gentog Bhostan Hossein.

Omar El-Hussein sagde angiveligt også, at han var ked af, at han havde skudt den forkerte mand.

»Han siger, at han er ked af det, der er sket,« refererede Bhostan Hossein.

I retten borede anklageren også i, hvad Bhostan Hossein selv mente om angrebet.

»Langt ude, at en uskyldig er død,« svarede Bhostan Hossein.

COP114

Det var også højest overraskende, at den 26-årige Bhostan Hossein indrømmede i retten, at han fik overrakt den militærriffel, som Omar El-Hussein netop havde anvendt ved Krudttønden. Selv sagde Bhostan Hossein, at han ikke havde noget valg.

Han kunne ikke give våbnet retur til Omar, og han kunne ikke smide det væk, fordi han stod ved en legeplads. Underforstået: Han ville ikke smide et våben væk, hvor der leger børn.

Derfor tog han våbnet og gik et stykke væk fra Mjølnerparken, hvor han smed det fra sig i et buskads.

»Han kommer imod mig. Et menneske i panik. Jeg kunne mærke, at det var et gevær. Jeg forsøgte at give det tilbage. Han ville ikke tage det. Jeg er ved legepladsen, små børn og alt muligt. Jeg kunne ikke smide det,« sagde han i retten.

De tiltalte

Femte retsdag var desuden præget af stor uro blandt de tiltalte. Særligt den ældste af dem, den 31-årige Mahmoud Rabea protesterede højlydt over anklagerens spørgsmål. Dommer Marianne Madsen truede flere gange med at smide ham ud, hvis ikke han respekterede reglerne.

»Rabea, Rabea, Rabea, jeg vil ikke have det. Du kan ikke være i den her retssal, hvis ikke du kan respektere, at du skal tie stille,« forsøgte dommeren, mens Rabea fortsatte sin talestrøm.

»Jeg vil sgu heller ikke have det. Så smid mig ud,« svarede Rabea.

Også anklager Sidsel Klixbüll kæmpede for ro i den sidste pause.

»I skal være stille, ellers bliver I ført ud,« sagde hun i retningen af Rabea.

»Okay, blondie,« mumlede Rabea.

Til sidst valgte dommeren at  slutte dagen før tid, i håb om at uroen ville lægge sig inden næste retsmøde, som først finder sted 15. april.

Det protesterede den tiltalte Bhostan Hossein til gengæld over. Det samme gjorde anklageren, som ikke mente, at de tiltaltes manglende evne til at styre deres temperament skulle styre slaget i en retssag.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.