De kraftige krysantemumbomber, der nytårsnat kostede tre menneskeliv i Nordjylland, har også før kostet menneskeliv i Danmark.

Senest ved nytårsaften 2004, hvor en 23-årig mand i Frederikssund i Nordsjælland mistede livet, da en krysantemumbombe sprang på tæt hold og fjernede store dele af hans ansigt.

Og så sent som sidste år måtte en ti-årig dreng fra Hering opereres på Aarhus Universitetshospital i Region Midtjylland, efter at hans ene øje flækkede, og han fik forbrændinger på kroppen, da hans storebrors ulovlige krysantemumbombe eksploderede i ansigtet på ham.

De kugleformede krysantemumbomper må kun affyres af professionelle fyrværkere, da deres sprængkraft er betydeligt stærkere og dermed langt mere farligt end normale nytårsraketters. Derfor er de også beregnet til først at eksplodere, når de befinder sig 80-150 meter over jorden.

De livsfarlige luftbomber findes i forskellige størrelser - lige fra de mindste på størrelse med en golfbold til de virkelige krudtbasser  på størrelse med en badebold. Selv de mellemstore kan ifølge eksperter vælte et hus under uheldige omstændigheder - og i sagens natur også være dødelige for mennesker. Derfor har de også en anbefales sikkerhedsafstand på 100-200 m.

Trods gentagne advarsler gennem årene nyder de kraftige luftbomber med de hule brag stadig en vis popularitet blandt folk med hang til ulovligt og livsfarligt krudt. Det kan man skrive under på i alle politikredse, og også hos de fyrværkeriproducenter i Danmark, der jævnligt bliver udsat for tyveri af krysantemumbomber.

For to år siden fik fyrværkerifabrikken Nordlys på Lolland eksempelvis stjålet ikke mindre end 512 af de livsfarlige luftbomber med en samlet vægt på omkring et ton ved et indbrudstyveri, hvor gerningsmændene måtte bruge en varebil for at fragte tyvekosterne væk.

På det ulovlige krudtmarked er de kraftige bomber trods deres åbenlyse livsfarlighed eftertragtede, og sælges for flere hundrede kroner stykket. Det fik for ti år siden Skat til at melde ud, at også rockergrupperne havde fået øjnene op for, at der var penge i skidtet, som kunne sælges i Danmark for det ti-dobbelte af købsprisen i eksempelvis Kina.

»Vi konstaterer ofte, at rockere eller personer med rockerrelationer har fungeret som bagmænd og distributører, når ToldSkat støder på indsmugling af ulovligt fyrværkeri til Danmark. Fortjenesten ved at sælge krysantemumbomber eller andre livsfarlige kanonslag og raketter kan til tider hamle op med avancen på hård narkotika eller hash,« lød det i 2005 fra en chefkonsulent i Skat.

De danske fyrværkeri-smuglere er ifølge chefkonsulenten yderst velorganiserede med gode kontakter til andre kriminelle i Asien, hvor de fleste ulovlige kanonslag og raketter bliver produceret.

Og tilbage i Danmarktager et omfattende og velorganiseret distributionsnet over, som ikke lader sig afskrække af de forholdsvis milde straffe for at smugle ulovligt fyrværkeri i millionklassen.

»Vi er ret sikre på, at det ulovlige fyrværkeri distribueres ad samme kanaler som cigaretter og andre smugler- og hælervarer. Det vil sige gennem store arbejdspladser og via lastbiler og varevogne i stil med salget af ulovlige sodavand,« tilføjede chefkonsulenten.