13 politibiler blev i 2010 brændt af foran politiskolen i Brøndbyøster. Fem tiltalte har netop fået deres dom i sagen.
13 politibiler blev i 2010 brændt af foran politiskolen i Brøndbyøster. Fem tiltalte har netop fået deres dom i sagen. Foto: Bax Lindhardt

Fem unge mænd er torsdag blevet frifundet for terror ved at gennemføre og planlægge en række brandattentater mod blandt andet Politiskolen, Christiansborg og Justitsministeriet.

Det var imidlertid langt fra en enig nævningeret, der i Københavns Byret kom med den længe ventede afgørelse, skriver B.dk. To af de tiltalte, FP og PJ, blev fundet skyldige i flere forhold af brandstiftelse, herunder mod pelsvirksomhederne Pelsbox og Kopenhagen Fur.

De fire tiltalte, der blev taget på fersk gerning med benzindunke på Politiskolen, blev fundet skyldige i det forhold. FP blev også, som den eneste af de tiltalte, fundet skyldig i et brandattentat mod den græske ambassade og en række andre brandforhold, blandt andet mod Nordea, Rigspolitiets Koncern IT og Nestlé.

De tre dommere og tre af nævningene mente, at de brandstiftelser og forsøg, som PJ og FP er fundet skyldig i, godt kan tolkes som terror.

- Det var rettet mod repræsentanter for statsmagten, større nationale og internationale virksomheder og en af landets største banker. På denne baggrund findes det godtgjort, at brandstiftelserne og forsøgene herpå havde til formål at skræmme befolkningen i alvorlig grad, og at handlingerne var egnet til at tilføje Danmark alvorlig skade, fremgår det af kendelsen.

Reglerne for nævningesager betyder, at mindst fire af de seks nævninge skal stemme for en fældende afgørelse - og da tre nævninge ikke fandt terrorforsættet bevist, blev de tiltalte altså frifundet.

Med tiltalen har anklagemyndigheden dermed hevet sagen med ind på et område med meget begrænset retspraksis, og strafferetseksperter har i Berlingske fortalt, hvor vanskeligt det ville blive at afgøre, hvordan terrorparagraffen skulle tolkes.

Ifølge straffeloven kan alvorlig brandstiftelse dømmes som terror, hvis formålet eksempelvis var at »skræmme en befolkning i alvorlig grad«. Den manglende retspraksis har imidlertid gjort det usikkert, hvad formuleringen vil sige i praksis.

26. april sidste år blev fire af mændene taget på fersk gerning ved Politiskolen i Brøndby. De havde smadret en rude og stod klar med omkring 30 liter benzin, da de blev anholdt af politiet. Ifølge anklagerne havde de sammen med den femte mand sat ild til den græske ambassade tre uger tidligere.

To af de unge har desuden været tiltalt for endnu en række brandattentater og forsøg på brandstiftelser mod mål som PETs kantine i Søborg og flere pelsfirmaer. Endelig har de fire være tiltalt for planer om brandattentater mod blandt andet Christiansborg, flere ministerier og Den Kongelige Livgardes bygninger ved Kongens Have i København.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.