En gruppe danske soldater, frygtede alle for deres liv, da der blev affyret skud med en AK-47-riffel mod dem.

»Føling, Føling.«

Det blev der gentagne gange råbt inde i en dansk militærhelikopter, der hang svævende over en nigeriansk formodet piratbåd om aftenen 24. november 2021.

Ordene er militærsprog for skud affyret.

To kaptajner og en sergent, der alle tre sad i den pågældende helikopter, fortalte onsdag om deres oplevelse af, hvad der skete, da de blev sendt ud fra krigsskibet 'Esbern Snare' for at stoppe de formodede pirater.

Sammen med kommandørkaptajn Lars Povl Jensen var de alle indkaldt som vidner i sagen mod en formodet 40-årig nigeriansk pirat.

Kommandørkaptajn Lars Povl Jensen forklarede først om missionen, da han afgav forklaring i retten.

Fra en videoforbindelse dukkede han op på skærmen i retssal 29.

Arkivfoto af det danske søværn i aktion mod pirater.
Arkivfoto af det danske søværn i aktion mod pirater. Foto: HO
Vis mere

»Planen var, at vi gerne ville forhindre, at skiffen (piraternes båd) kom tættere på de skibe, der var i nærheden. Vi ville gerne have dem til at standse og få en lille sludder med dem. Så de skulle standses,« fortæller Lars Povl Jensen.

Det lignede, at kommandørkaptajnen befandt sig på et skib under vidneforklaringen, da hans kontor havde koøjer og et maritimt udtryk.

Alle i retssalen fulgte interesseret med i, hvad der blev fortalt. Særligt den tiltalte i retssagen spidsede øre.

Han er tiltalt for at have udsat danske soldater for livsfare. Han nægter sig skyldig og afviser, at han affyrede skud eller havde skydevåben på sig.

Lars Povl Jensen, der var om bord på 'Esbern Snare', fortalte, at de første meldinger fra helikopteren lød på, at der var flere tegn på, at personer i båden var pirater.

For de havde flere tønder med brændstof og en stige om bord i den hurtigtgående speedbåd. Samtidig bar de en form uniform, og det lignede også, at besætningen bar masker.

Kommandørkaptajnen besluttede, at helikopteren nu skulle forsøge at standse piraterne.

Den melding modtog man i helikopteren, forklarede den øverstansvarlige kaptajnløjtnant om bord.

Esbern Snares kaptajn sendte både en militærhelikopter og frømandskorpsets enheder ud mod de formodede pirater.
Esbern Snares kaptajn sendte både en militærhelikopter og frømandskorpsets enheder ud mod de formodede pirater. Foto: LARS MAGNE HOVTUN
Vis mere

»Vi blinkede med alt, hvad vi havde, men de stoppede ikke,« fortalte han.

Ifølge kaptajnen fik de nu ordre til at tage våben i brug.

»Vi affyrede fire varselskud, hvor det fjerde kom helt tæt på båden. Den drejede voldsomt, satte farten ned. De begyndte at smide tønder og en stige over bord,« forklarede kaptajnen.

Men de formodede pirater satte angivelig igen farten op.

»I og med, at det ikke havde den effekt, at de stoppede. Og vi havde fået at vide, at vi skulle stoppe dem med varselsskud. Der var det min vurdering, at vi med en sniper kunne skyde mod deres bådmotorer og stoppe dem. En såkaldt disable fire,« forklarede han til retten.

Finskytten om bord ramte ikke speedbådens motorer i de første skud. Pludselig eskalerede situation voldsomt, lød det fra kaptajnen.

»Jeg kunne se på min infarødeskærm, at der blev skudt med et våben, og der var udmundingsild. Jeg råbte med det samme føling, at de skød imod os,« fortalte den ledende kaptajn, der sad til venstre for piloten i helikopteren og havde adgang til højt avanceret militærtisenkram, der viste, hvad der skete nede på speedbåden.

Samme forklaring kom både helikopterpiloten og den sergent, der havde affyret varselskuddene med automatisk maskingevær, med.

Tidligere blev flere skibe kapret af pirater ud for Somaliens kyst. Men i de senere år er piraternes aktivitet størst ved Guineabugten ud fra de afrikanske lande Ghana, Togo, Benin og Nigeria.
Tidligere blev flere skibe kapret af pirater ud for Somaliens kyst. Men i de senere år er piraternes aktivitet størst ved Guineabugten ud fra de afrikanske lande Ghana, Togo, Benin og Nigeria. Foto: MOHAMED DAHIR
Vis mere

»De blev mere aggressive. Jeg opfattede det sådan, at de gjorde sig klar til kamp. Der var en, der råbte, og vi så folk finde våben frem. Der var ingen tegn på overgivelse.«

»Jeg kunne se udmundingsilden gennem mine nattesynsbriller,« fortalte maskingeværskytten i retten.

Både finskytten og sergenten besvarede ilden fra de formodet piraters båd. Få øjeblikke senere ankom to både med soldater fra Frømandskorpset til de formodede piraters båd.

Fredag skulle der have været faldet dom i sagen mod den tiltalte, men retsformanden oplyste, inden døren blev lukket til retssalen, at det ikke var tilfældet.

Først mandag bliver der afsagt dom.

B.T. følger sagen, som du kan læse mere om her:

Formodet pirats forklaring i retten: Familiefar og olietyv

Tiltalt formodet pirat i kørestol: Sådan mistede han benet under blodig aktion

Dansk militærlæge opererede pirat: Benet var ikke til at redde