Det er helt frivilligt, om man vil lukke betjenten ind.

Men betjenten agter altså at banke på og spørge, om man lige vil tage en snak. I hvert fald hvis man er en af de 240 nordsjællændere, der er udset i en særlig målgruppe.

En målgruppe, bestående af personer, der gentagne gange er blevet sigtet for narko- eller spirituskørsel.

Formålet med politiets opsøgende indsats er at få borgerne til at søge behandling og på den måde forhindre trafikulykker, lyder det i en pressemeddelelse fra Nordsjællands Politi.

»Det er vores erfaring, at sådan nogle samtaler ofte kan virke forebyggende og lede den pågældende tilbage på rette spor. Derfor håber vi at opnå samme effekt i projektet her, også selvom målgruppen aldersmæssigt er en anden.«

»Det er dog helt frivilligt for den enkelte borger at tale med os,« understreger vicepolitiinspektør Brian Stybe Grayston, som leder Forebyggelses- og Nærhedscenteret i Nordsjællands Politi.

Politikredsen har allerede erfaring med det, de med egne ord kalder »bekymringssamtaler«.

Hidtil har de dog været målrettet unge, der er på vej ud i eller allerede er ude i kriminalitet, misbrug eller på andre måder har bekymrende adfærd, samt deres forældre.

Dette projekt retter sig dog mod borgere, der enten mindst én gang inden for tre måneder samt mindst to gange yderligere inden for de seneste fem år er blevet sigtet for narko- eller spirituskørsel. Samt borgere, hvor politiet i øvrigt har kendskab til, at der kan være tale om misbrug.

Udtrykker de under samtalen et ønske om hjælp, vil betjenten sende beskeden videre til kommunen, der træder til.

Det kræver dog lige, at borgerne lukker politiet ind først. Og vicepolitiinspektør Brian Stybe Grayston kan godt forstå, hvis det i sig selv kan virke overvældende:

»Vi håber på, at besøget og samtalen kan være lige præcis dét, som får borgeren til at indse, at vedkommende har brug for at ændre adfærd eller hjælp til at komme ud af et misbrug, som kan være årsag til, at borgeren eller andre kommer alvorligt til skade i trafikken.«

Lyt til den nye krimi-podcast Politichefens Hemmelighed her:

Andre læser også