Politidirektøren i København opfatter det som et tilbageskridt, at fristaden ikke længere støtter overvågning.

København. Samarbejdet mellem Christianias beboere og Københavns Politi kræver en god portion tålmodighed. Men politiet har ikke i sinde at forlade fristaden.

Det understreger politidirektør Thorkild Fogde fra Københavns Politi.

Siden videokameraer midt i september blev hængt op på Christiania efter en vis accept fra beboerne, er opbakningen til politiets overvågning tilsyneladende forsvundet.

- Vi vidste udmærket, at det var kontroversielt at hænge overvågningskameraer op. Og vi vidste udmærket, at kræfter på Christiania ville forsøge at ødelægge det.

- Men vi havde håbet, at de gode kræfter var så meget stærkere end de dårlige, at vi sammen kunne lukke effektivt ned for hashhandlen i Pusher Street i en periode for derefter at skabe et nyt, mere konstruktivt og bedre miljø, siger Thorkild Fogde.

Kameraerne blev hængt op som et midlertidigt middel mod hashhandlen i Pusher Street.

Forinden havde Fonden Fristaden Christiania skrevet i et brev til Københavns Politi, at den hverken kunne eller ville modsætte sig politiets overvågning.

Udmeldingen blev af politiet tolket som et stort gennembrud i samarbejdet med fristaden. Men torsdag udtrykte christianitterne ærgrelse over, at fristaden ikke tydeligere havde formuleret deres modvilje mod kameraerne.

- Det er rigtig ærgerligt, at Christiania nu bakker ud. Det er et tilbageskridt.

- Men jeg mener alligevel, at vi har et langt mere åbent Christiania og langt bedre muligheder for, at politiet kan arbejde i området, siger Thorkild Fogde.

31. august blev to politibetjente og en civil skudt og såret ved Christiania. Gerningsmanden var ifølge politiet en pusher, der solgte hash i fristaden.

Episoden fik christianitter til at rydde Pusher Street for hashboder, hvorefter politiet satte overvågning op.

Men kameraerne blev fjernet efter bare få timer.

- Der er stærke kriminelle kræfter på spil, og derfor er det rigtig ærgerligt, at Christiania ikke har kunnet fastholde det positive signal om sammen med myndighederne at sætte en ny retning for området, siger Thorkild Fogde.

- Men det er jo ikke sådan, at politiet af den grund holder op med at bekæmpe kriminalitet i Pusher Street. Det fortsætter vi med, siger han.

Politiet vil nu sikre, at udrykningskøretøjer får lettere adgang til Christiania. Desuden bliver bevoksning beskåret, og belysningen i fristaden bliver bedre, så lyssky aktiviteter får ringere kår.

/ritzau/