Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Den 67-årige morfar Jørgen Saugsted skal i fængsel på livstid for at have skudt og dræbt advokat Anders Lindholt og såret sin tidligere svigersøn.

Det afgjorde tre enige dommere, en juridisk dommer og to domsmænd, da Retten på Frederiksberg torsdag formiddag afsagde dom i straffesagen mod ham.

Da dommen blev læst op, smilede den dømte morfar og blinkede til sin familie, som sad på tilhørerpladserne. Han virkede fuldstændig rolig under hele retsmødet.

16. september mødte han op i Fogedretten i København for - på sin datters vegne - at deltage i et retsmøde i hendes samværssag.

Da dommeren valgte at aflyse mødet, trak morfaren en oversavet jagtriffel op af sin taske og skød efter sin tidligere svigersøn og hans advokat. Den 31-årige mand blev såret, mens han advokat, 57-årige Anders Lindholt, blev dræbt på stedet.

LÆS OGSÅ:

Jørgen Saugsted fortalte under retssagen, hvordan han skød først sin svigersøn og derefter advokaten. En video og en lydoptagelse dokumenterer hele forløbet og blev afspillet i retten. Da svigersønnen ikke døde, jagtede Jørgen Saugsted ham rundt i retten og skød efter ham, indtil han til sidst løb tør for ammunition.

Anklageren Stig Fleischer kaldte i sin procedure Jørgen Saugsted for 'iskold og kynisk og argumenterede for, at morfaren skulle i fængsel på livstid. Han lagde især vægt på, at drabet var planlagt, og at den tiltaltes hensigt var at slå svigersønnen ihjel.

Morfarens forsvarer, Merethe Stagetorn, lagde ikke skjul på, at drabet og drabsforsøget var nøje planlagt, men hun mente, at 14 års fængsel havde været passende til sin 67-årige klient.

»Det er en stærk begrundelse for min klients dom, og man kan også høre på lydoptagelserne, at det er en planlagt handling, hvilket han selv har erkendt. Selv om det lyder absurd, når jeg siger det på denne måde, så er der kun tale om ét drab. Vi har tidligere set sager, hvor der er tre-fire dræbte personer, og hvor der ikke er givet en livstidsdom. Så rent juridisk er det en meget streng straf,« sagde Merethe Stagetorn til de fremmødte journalister efter retsmødet.

Se både anklagerens og forsvarerens reaktioner efter dommen i videoen her

 

Anklager Stig Fleischer var enig i, at det er en streng dom, men som han også lagde vægt på i sin procedure i retten, så svarer straffen til forbrydelsen efter hans mening.

»Det var en livstidsdom, som jeg havde talt for i retten, og det er en hård straf. Men som retten lagde vægt på, skal man i fængsel på livstid, når man begår en så planlagt og nøje velovervejet handling, der koster et menneske livet. Sagen er desuden foregået i et retslokale, og det anses som en skærpende omstændighed,« sagde Stig Fleischer efter dommen.

LÆS OGSÅ:

Jørgen Saugsted erkendte allerede i grundlovsforhøret, at det var ham der affyrede de dræbende skud, og sagen kørte som tilståelsessag.

Den 67-årige blev også dømt til at betale erstatning på næsten 600.000 kr. blandt andet til den dræbte advokats efterladte.

Jørgen Saugsted udbad sig betænkningstid med hensyn til, om han vil anke straffen til Østre Landsret.

Ligesom under den øvrige del af retssagen var Jørgens Saugsteds kone og datter også til stede i retten fredag under domsafsigelsen.

Efter retsmødet talte hustruen og datteren kort med den nu dømte gennem de små talehuller, som findes i den solide væg af panserglas, der afskærmer tilhørerrækkerne fra dommerne, den tiltalte og advokaterne.

Datteren brød grædende sammen, mens både hendes mor og hendes far forsøgte at trøste hende, og sidstnævnte aede hendes hænder gennem hullerne i glasvæggen.

Andre læser også