Den dræbte biltyv forsøgte at stikke af til det sidste, fortæller vidne.

 • Elisabeth Arnold: Politiet dræbte uden grund
 • Dræbt biltyv kørte over offer to gange
 • Politiet har taget Kenneth fra os

  Biltyven, der blev dræbt af politiet med ét skud tværs gennem hjertet, var narkoman og kendt for et tidligere forsøg på at køre en politimand ned.

  Han havde været kriminel i mere end 10 år og var sigtet eller dømt i sager om vold, indbrud, røveri, narkotika og biltyverier - og i februar sidste år kørte han ind i en politimand under et rambuk-tyveri mod et apotek på Amager. Betjenten kom i klemme mellem den stjålne bil og en husmur.

  Politiet mistænker, at den 28-årige Kenneth Buch Jensen var påvirket af narkotika under den tragiske vanvidskørsel på Amager i tirsdags.

  Retskemiske undersøgelser skal nu vise, om biltyven var påvirket. Der blev fundet flere piller i den dødes lommer, som også skal analyseres. Men politiet tror, at det var narkopiller, som han - måske - netop havde købt i Istedgade.

  Det var hér, at to unge civile politifolk, der i privatbil var på vej hjem fra arbejde, kl. 14.15 opdagede at Kenneth Buch Jensen satte sig ind i den stjålne BMW.

  Den ene betjent gik hen foran bilen og viste sit politiskilt, men dét »tændte« blot Kenneth Buch Jensen, der gassede bilen op og forsøgte at køre politibetjenten ned. Betjenten sprang ind i privatbilen med sin kvindelige kollega og forsøgte at køre efter BMW'en, mens de alarmerede politiets radiotjeneste på en mobiltelefon.

  Da biljagten nåede til Amager havde to patruljebiler - 01-320, en civil kriminalvogn fra Station City, og 01-107, en patruljevogn fra Station Amager - indhentet BMW'en.

  På Amagerbrogade ved Holmbladsgade sad biltyven fast i en trafik-prop. For at komme fri bakkede han flere gange ind i en bil med en kvinde og et lille barn. Betjentene sprang ud af patruljebilerne i forsøget på at stoppe bil-tyven, men han fik mast sig ud af bilkøen og påkørte herunder den ene betjent.

  Biljagten fortsatte ud af Amagerbrogade og ved nummer 54 mistede biltyven herredømmet over bilen, ramte en telefonboks og fortsatte ind i facaden til Lån & Spar, hvor han ramte en 67-årig kvinde på fortovet.

  Da Kenneth Buch Jensen ikke kunne bakke BMW'en fri, fordi en politibil spærrede, besluttede han kynisk at køre hen over kvinden for at komme væk.

  »Kvinden forsøgte at rejse sig og fik den ene arm op på kølerhjelmen, så hun kom halvt op. Hun havde hovedet oppe foran køleren - så han kan ikke have undgået at se kvinden. Alligevel kører han direkte over hende og vidner ser hende forsvinde ind under bilen,« siger en politikilde til B.T.

  Den bevidste nedkørsel af kvinden sker foran øjnene af den betjent, der lidt senere skyder den 28-årige.

  Kenneth Buch Jensen gasser nu BMW'en kraftigt op og kører ud i busbanen på Amagerbrogade. En kriminalassistent, der cykler på Amagerbrogade, bliver vidne til dødskørslen og skønner, at BMW'en kørte langt over 100 kilometer i timen.

  Biltyven fortsætter sin vilde kørsel ad Tingvej til Sundholmsvej og videre til Amager Fælledvej med politiet i hælene. Undervejs hamrer han over for rødt lys i fuld fart.

  På Røde Mellemvej går det galt i et sving. Ifølge vidner kører BMW'en slalomkørsel op over fortovet og taber det højre forhjul. Den ender i et buskads og en lygtepæl.

  Med trukne pistoler løber tre politifolk frem mod BMW'en:

  »De skønner alle, at hans kørsel er så livsfarlig, at betingelser for at afgive skud er til stede,« siger advokat Torben Koch, der er advokat for to af betjentene, der var med i biljagten.

  Men Kenneth Buch Jensen vil åbenbart ikke give op. Han forsøger at bakke og gasse bilen op, selvom den mangler et forhjul, men får kun lidt fart på bilen.

  »Jeg hører braget af bilen, der kører ind i lygtepælen og sirenerne. Da bilen er stoppet ud for min altan går politiet op på siden af ham, men idet politiet tager i døren, træder han på speederen og kører. To-tre betjente bag ham råber til den ene betjent: »skyd, skyd«. Så skyder betjenten,« fortæller vidnet Ole Kirsch.

  Betjenten, der er i 20erne, og som startede på politiskolen i 1999, skyder på få meters afstand ind gennem bageste, venstre siderude og skuddet rammer biltyven øverst i ryggen. Men dét opdager betjentene, ifølge deres forklaringer og radio-korrespondancen med HS, politiets radiotjeneste, ikke i første omgang.

  Kenneth Buch Jensen er nemlig i live, da de hiver ham ud af bilen, lægger ham i håndjern og kalder op til HS og siger, at manden er anholdt.

  Men imens bliver biltyven dårlig. Betjentene opdager et lille hul i ryggen på hans trøje og bliver klar over, at skuddet har ramt ham.

  »Så bliver de klar over, at den er gal og råber efter ambulance og læge. De giver ham kunstigt åndedræt og hjertemassage. Det har betjentene samstemmende forklaret,« siger advokat Torben Koch.

  Men udrykningslægen kan blot konstatere, at Kenneth Buch Jensen er død - dræbt af et enkelt skud i ryggen.

  »Teknisk set kunne man vel leve et minut efter at være skudt gennem hjertet, og derfor kan betjentene have fået livstegn,« siger statsadvokatassessor Per Corneliussen, der leder efterforskningen af skud-episoden.

  Betjenten, der skød, er ikke sigtet, men afhørt med en sigtets rettigheder. Ifølge betjentens forklaring følte han sig i overhængende livsfare.