Den tilskadekomne fra salut-ulykken på Kronborg kommer fra professionel og krigsvant enhed.

Det var en 26-årig og meget rutineret soldat, der tirsdag kom tragisk til skade på Kronborg under en salut fra fæstningens gamle kanonbatteri. Soldaten blev ramt af dele fra en sprængladning i anledning af Prins Henriks fødselsdag. Efter at være ramt styrtede han 7-8 meter ned fra Kronborgs volde.

Ifølge Nordsjællands Politi risikerer soldaten at miste den ene hånd.

Den tilskadekomne har rang af overkonstabel af første grad, den højeste rang en professionel, men menig soldat kan opnå. Han stammer fra Danske Artilleregiments 1. Artilleriafdeling, der har base i Oksbøllejren ved Varde.

1. Artilleriafdeling er Hærens eneste, tilbageværende aktive felt-batteri og består af en stabsafdeling og fire batterier. Det er enheden i Oksbøl, der rutinemæssigt bemander salutbatteriet på Kronborg, når kanonerne skal hilse på de kongelige.

Ifølge presseofficeren ved Danske Artilleriregiment er soldatens afdeling bemandet med professionelle, rutinerede soldater, der alle har erfaring fra en eller flere udsendelser til den uroplagede Helmand-provins i Afghanistan.

- Den rang han har, det er ikke noget, man får hen over natten. Han er 26 år og en rutineret herre. Der er en god bund af faglig rutine i hans afdeling, og de har stort set alle været i Afghanistan en eller flere gange, siger presseofficer Arne Dyring.

Soldaten blev efter ulykken fløjet til Rigshospitalet, hvor han kort efter blev erklæret uden for livsfare. Ifølge presseofficeren er det planen, at resten af enheden vender tilbage til basen i Oksbøllejren allerede i eftermiddag. Soldatens pårørende er underrettet, meddeler han.

Det er typisk enhedens chef der sørger for, at soldaterne får tilbudt krisehjælp og snakket hændelsen igennem.

- Det er standard, at chefen for enheden, der er med på stedet, sørger for at samle soldaterne så de kan snakket det hele igennem i en slags debriefing. Så alle er oven på og er bekendt med, hvad der skete og skal ske, siger Arne Dyring.

Soldatens fagforening, Hærens Konstabel- og Korporalforening (HKKF), fortæller, at man først og fremmest vil lade forsvarets egne instanser finde ud af, hvad der gik galt.

- Normalt tager Forsvaret denne slags sager meget alvorligt, og jeg er sikker på, de vil gøre alt for at finde ud af, hvad der gik galt, siger forbundsformand Flemming Vinther til BT.

Ifølge presseofficeren er det teknikere fra Forsvarets Materielkommando, Hærens Auditørkorps samt Militærpolitiet, der undersøger sagen netop nu.

Har du en video fra hændelsen, så send den gerne til btwebmaster@bt.dk