Mens der spares på velfærden rundt om i landets kommuner så valgte Københavns Kommune i juni at bruge 100.500 skattekroner på gardiner til den sikrede institution Sønderbro, der ifølge kommunens hjemmeside huser op mod 17 unge under 18 år, som enten har en ubetinget dom, har begået alvorlig personfarlig kriminalitet, som sidder varetægtsfængslet, eller som er særligt farlige.

Det viser en aktindsigt BT har fået i udgifter til stedet, hvor det også er kommet frem, at blandt andet drabsmænd får julegaver og at man har brugt 586.000 kroner på et træningsrum på institutionen.

Gardinerne er købt den 23. juli 2014 hos Garant i Valby. Ifølge forstander Hamid Vazin er en af begrundelserne, at de 17 unges institution er hele 5.000 kvadratmeter, og under 40 pct. af gardinerne er derfor udelukkende til de unges værelser. Meget er gået til fællesarealer. Derudover er der hensynet til sikkerheden, forklarer han.

»Der går jo ikke en måned, hvor der ikke er forsøg på brandstiftelse, så vi skal have materialer, der er brandhæmmende, hvilket skyder prisen i vejret,« siger han.

Han forklarer, at man generelt er nødt til at købe ting af høj kvalitet i det de unge er meget udadreagerende. Derfor var man også nødt til at købe gode motionsredskaber.

»Det er ikke sådan, at vi ikke har vendt hver eneste krone. Vi har fået rigtig meget for vores penge og vi ikke kunne undgå de her udgifter.

Heller ikke de 586.000 kroner for et motionsrum er for meget, mener han.

Er et løbebånd til 70.000 at vende hver en krone?

»Ja, det er det faktisk, for der er særlige krav til at maskinerne skal være CE-godkendt. Og når 120 mennesker bruger det i løbet af en uge, så kan du ikke stille noget op som holder under 14 dage,« siger han med henvisnings til at det i højere grad er medarbejdere der bruger motionsrummet.

Kan de ansatte ikke bare selv betale for at gå til fitness?

»Jo, og det gør de også, men jeg har medarbejdere som møder kl 8 og får fri 23.30. Det er ofte i de situationer hvor det skal være muligt for dem at træne i løbet af en dag.

Gardin-regningen på 100.500 kroner får støtte af Københavns Kommunes socialborgmester Jesper Christensen, der ligesom forstanderen hæfter sig ved brandkravene.

»Jeg kan ikke forestille mig, at der er nogen der seriøst mener, at vi skal drive institutioner hvor vi ikke lever op til brandkrav.«

Justitsminister Mette Frederiksen skal i samråd om luksuriøse forhold under afsoning, og her har retsordførerne fra Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti allerede varslet, at man vil have undersøgt forholdene på institutionen, efter afsløringerne om jluegaver til drabsmænd og træningsrum til en halv million.

Socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen ser frem til redegørelsen efter regningen på 100.500 kroner for gardiner.

»Gardiner i vinduer er meget normale og helt fair, at man også har sådanne i sikrede institutioner. Men det lyder som nogle meget særlige gardiner til den pris. Jeg ser frem til en redegørelse for brugen af offentlige midler på disse institutioner,« siger hun.

Samrådet med justitsminister Mette Frederiksen er på tirsdag 15.30 og vil blive fulgt af BT.