29 mennesker er i en enkelt sag blevet snydt for i alt 500.000 kr., fordi kriminelle bagmænd har skaffet sig adgang til borgeres TastSelv og snydt med fradrag og udbetaling af overskydende skat.
29 mennesker er i en enkelt sag blevet snydt for i alt 500.000 kr., fordi kriminelle bagmænd har skaffet sig adgang til borgeres TastSelv og snydt med fradrag og udbetaling af overskydende skat. Foto: Brian Bergmann

29 borgere er i en enkelt sag blevet snydt for i alt 500.000 kr., fordi kriminelle bagmænd har skaffet sig adgang til borgeres TastSelv og snydt med fradrag og udbetaling af overskydende skat.

- Vi har desværre konstateret, at der er nogle kriminelle, der systematisk har udnyttet TastSelv ved at ændre indstillingerne i TastSelv sådan, at de kriminelle får udbetalt overskydende skat til sig selv - og ikke til de mennesker, som reelt har krav på den overskydende skat, siger skattedirektør Lisbeth Rasmussen.

I enkelte sager er der tale om dokumentfalsk, identitetstyveri og andre lovovertrædelser. Men i langt størstedelen af tilfældene er det brugerens egen uforsigtighed, der er skyld i de store økonomiske tab. Flere brugere af SKATS TastSelv-service har nemlig selv udleveret deres adgangsoplysninger til de kriminelle.

- Der er ikke tale om hacking, og vi anser stadig TastSelv for at være et sikkert system. Men udleverer man nøglen til ens skatteoplysninger og skatteforhold til en, man ikke kan stole på, kan man selvfølgelig komme i klemme. Vi vil derfor gerne opfordre alle til at være meget påpasselige med at udlevere adgangskoder, siger skattedirektør Lisbeth Rasmussen.

Har man selv udleveret adgangskoden, sidder man nemlig selv med det fulde ansvar for tabet. I de andre sager, hvor nogle er blevet snydt uden at have udleveret adgangskoder, kræver SKAT pengene ind hos den person, der står bag snyderiet.

- Vi kan ikke udelukke, at den person, som umiddelbart ser ud til at være blevet snydt, har været bevidst om snyderiet, men nu er stukket af til udlandet. Men uanset hvad, har personen jo en skattegæld, så vi skal have fat i vedkommende. Det vil så være en sag for InterPol, forklarer Lisbeth Rasmussen

Selvom SKAT afviser, at der er en brist i TastSelv, vælger de nu at skifte praksis på andre områder. Hvis man fremover vil have overskydende skat udbetalt til en anden konto, skal man henvende sig personligt på et skattecenter. Her bliver man vejledt, bedt om at vise billedlegitimation og om skriftligt at forsikre om, at man er indforstået med konsekvenserne af, at ens overskydende skat udbetales til en anden konto.

SKAT undersøger nu yderligere 62 sager med ca. 1.000 involverede personer.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.