Når en kvindelig læge i næste uge står tiltalt ved Retten i Holbæk, bliver det ikke første gang, at en dansk læge er på anklagebænken.
Når en kvindelig læge i næste uge står tiltalt ved Retten i Holbæk, bliver det ikke første gang, at en dansk læge er på anklagebænken. Foto: Bax Lindhardt

En kvindelig læge risikerer at miste både sin frihed og sin ret til at være læge, når Retten i Holbæk i næste uge indleder bedrageri-sagen mod hende. Den 49-årige læge kom i myndighedernes søgelys, da hendes honorarindtægter var bemærkelsesværdigt høje. Desuden har hun angiveligt også sjusket med en række patientjournaler.

Men den sjællandske læge er langt fra den eneste doktor, der på det seneste er dukket op på anklagebænken i en dansk retssal.

rh

I november sidste år blev en nu tidligere overlæge ved Rigshospitalet idømt halvandet års betinget fængsel for millionbedrageri med forskningsmidler. Hjertelægens straf blev gjort betinget af 250 timers ulønnet samfundstjeneste. Desuden skulle han betale sagens omkostninger og godt 2,2 mio kr. tilbage til Rigshospitalet. Han er nu ansat på Nykøbing Falster Sygehus.

Skrækken for at komme til at hænge på et faderskab for elskerindens barn kom i 2015 til at koste en 40-årig læge otte måneders fængsel, fordi han fuskede med en dna-test. Det kostede ham en fængselsdom for bedrageri.

asdasssss

Også seksualforbrydelser står på danske lægers straffeattester.

I 2009 blev en dansk læge med irakisk baggrund sexdømt i Norge. Han blev idømt et års ubetinget fængsel for at have krænket to kvindelige patienter, mens han i 2007 vikarierede i en norsk praksis. En af kvinderne blev udsat for en gynækologisk undersøgelse med lægens mund og fingre, selv om hun egentlig kom til ham med en bihulebetændelse.

Samme læge flyttede i 2013 tilbage til Danmark, fik arbejde på Risskov Hospital i Region Midtjylland og forgreb sig i de følgende 10 måneder på en række kvindelige patienter. Men sin autoritet opnåede han samleje med kvinderne, selv om de egentlig kom for at få samtaleterapi.

Og i 2011 blev en 50-årig speciallæge på Rigshospitalets afdeling for anoreksipatienter idømt to års fængsel for at have sexkrænket fire piger med spiseforstyrrelser, som han havde i behandling. Han optog blandt andet pornografiske film af pigernes kønsorganer og truede med at offentliggøre videoerne, hvis pigerne ikke holdt mund.

Doctor in front of a bright background-front

I augst 2005 blev en 43-årig læge i Aarhus idømt fem måneders fængsel for blufærdighedskrænkelse over for to mindreårige drenge på 10-11 år samt trusler mod en af drengenes mor, som lægen truede med at »sagsøge hendes røv ud af bukserne«. To af de fem måneders fængsel blev gjort betinget.

Selv tredobbelt drab og brandstiftelse er en dansk læge blevet dømt for. Det var den nu 61-årige Elisabeth Wæver, der i 1995 dræbte sin elskers kone og to børn i Rønne på Bornholm. Konen blev dræbt med en dosis morfin, hvorefter lægen satte ild på huset, så to børn blev fanget i flammerne. En fire-årig dreng døde på stedet, mens hans otte-årige storebror i første omgang slap ud af det brændende hus med svære brandsår, som en måned senere kostede ham livet.

TIL BT 9/13 MORDSAG

Elisabeth Wæver blev som den første kvinde i Danmark siden krigen idømt livstid ved først Østre Landsret og siden Højesteret.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.