Danmarks største installationsvirksomhed, Kemp & Lauritzen, har fremsat et krav på næsten fire millioner kroner mod en tidligere medarbejder, som er en af de hovedtiltalte i skandalen om bestikkelse i Forsvaret.

Det er kommet frem torsdag på første dag i den omfattende retssag om bestikkelse og mandatsvig i og mod Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

Den 51-årige mand, der ligesom de fire øvrige tiltalte i sagen nægter sig skyldig i stort set alle tiltalepunkter, har efter anklagemyndighedens opfattelse været ham, der har orkestreret svindlen mod Forsvaret.

Det er sket i form af, at blandt andet en 34-årig nu tidligere ansat i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse har fået sin private villa på Viborg-egnen gennemrenoveret og til- og udbygget til en værdi på mere end 1,7 millioner kroner.

Den 51-årige tidligere ansatte i Kemp & Lauritzen har ifølge anklageskriftet også foretaget en række andre handlinger, hvor der er faktureret større beløb for eksempelvis køb af en stor mængde hvidevarer i form af blandt andet 11 køleskabe, en fryser, et keramisk komfur, en emhætte og en vaskemaskine.

Der er tilsyneladende ikke gjort rede for, hvor hvidevarerne samt andre effekter er havnet.

Dertil kommer en række andre varer og tjenesteydelser, hvor der er sket godkendelse og fakturering for timeforbrug af håndværkere i flere forskellige sammenhænge.

Og hvor regningerne ifølge tiltalen i sidste ende uretmæssigt er blevet tørret af på enten Forsvaret eller Kemp & Lauritzen selv.

Det er alle disse forhold tilsammen, der gør, at den nu tidligere ansatte i den store installationsvirksomhed er blevet præsenteret for det enorme erstatningskrav på næsten fire millioner kroner.

I al fald hvis han i den omfattende domsmandssag ved Retten i Viborg bliver dømt efter anklageskriftet.

Der er afsat i alt 20 dage til rettens behandling af sagen, der med bilag fylder over 5.400 sider.

Da den 51-årige mand som den første af de fem tiltalte blev afhørt torsdag eftermiddag, gav han over for specialanklager Gorm Søgaard Lund udtryk for, at han blot havde pareret ordre fra sin nærmeste overordnede, når han godkendte fakturaer til Forsvaret, hvor fakturaerne i virkeligheden dækkede over udgifter til renoveringen af den 34-årige tiltaltes private villa.

Dermed havnede regningerne i sidste ende hos de danske skatteydere.

Det underliggende motiv var 'at holde de ansatte i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse glade', så man på den måde ikke ligefrem stod dårligere ved udbydelse af fremtidige opgaver, lod den tiltalte forstå.

»Jeg havde en fast løn på 45.000 kroner om måneden og fik ingen form for provision eller noget, så på den måde havde jeg ingen interesse i det. Umiddelbart synes jeg heller ikke, det var en god idé at gøre det, men jeg kunne forstå, at det tilsyneladende bare var sådan, man ordnede ting i Forsvaret,« sagde han under afhøringen.

»Det var simpelthen en del af den 'karrusel', der var. Jeg kunne forstå på min overordnede, at det bare var sådan, det foregik,« sagde han.

Næste retsmøde i bestikkelsessagen er onsdag i næste uge, hvor afhøringen af den 51-årige fortsætter.

Samme dag skal også den 34-årige tidligere ansatte i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse afhøres.

Anklagemyndigheden kræver fængselsstraf til alle fem tiltalte.

Der forventes dom i sagen i midten af november.