Retten i Glostrup afviste at ophæve arrestordre mod Sanjay Shah. Hans advokater vil overbevise landsretten.

Imens den britiske formodede milliardsvindler Sanjay Shah i Dubai kæmper imod udlevering til Danmark, forsøger hans danske advokater at befri ham fra en dansk fængslingskendelse og en international arrestordre.

Det gjorde advokaterne Kåre Pihlmann og Mikael Skjødt onsdag eftermiddag i Østre Landsret i København.

De hævder, at Sanjay Shah sidder fængslet under så dårlige forhold i Dubai, at det krænker de europæiske menneskerettigheder om, at ingen må udsættes for tortur, umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf.

Derfor bør fængslingskendelsen og arrestordren fra dansk side ophæves, lød det.

- Det er vores opfattelse, at Danmark har et ansvar for de forhold, som Sanjay Shah sidder varetægtsfængslet under, sagde Mikael Skjødt i retten.

Ifølge oplysninger, der stammer fra Shahs hustru og er videregivet til hans advokater, har han delt celle med fem andre, der blandt andet var fængslet for drab.

Han har måttet sove og sidde direkte på gulvet, hævdes det.

Ydermere har advokaterne fremlagt rapporter, som viser dårlige forhold for indsatte i Central Prison, hvor Shah er tilbageholdt.

Forholdene i fængslet står i kontrast til den 52-årige forretningsmands liv op til anholdelsen i Dubai 31. maj sidste år. Her boede han i en villa på den luksuriøse palmeø Jumeirah i Dubai.

Han scorede et kæmpe beløb, da han ifølge anklagemyndigheden snød de danske skattemyndigheder til at udbetale ni milliarder kroner i uberettiget refusion for udbytteskat. Shah nægter sig skyldig.

De danske myndigheder har i lang tid forsøgt at få Sanjay Shah til Danmark, hvor der venter en retssag i Retten i Glostrup til august.

I 2021 fik anklagemyndigheden en kendelse fra først Retten i Glostrup og senere Østre Landsret om, at Shah skulle fængsles in absentia.

Kendelsen betyder, at Shah ikke har været til stede, men at retten har fundet grundlag for at fængsle.

Kendelsen banede vej for en international arrestordre, der blev udstedt 2. juni 2021.

De er de kendelser, som advokaterne nu forsøger at få ophævet.

De har i første omgang fået kravet afvist af Retten i Glostrup, men forsøger sig nu i landsretten.

Her kræver anklagerne Marie Tullin og Dennis Bæckmann Rasmussen kendelserne opretholdt. De afviser, at menneskerettighederne er overtrådt.

Og hvis de er overtrådt, skal det ikke have nogen betydning for den danske fængslingskendelse, lød det onsdag.

- Det er anklagemyndighedens klare opfattelse, at betingelserne for fortsat varetægtsfængsling in absentia fortsat er til stede, sagde Dennis Bæckmann Rasmussen.

Landsretten er klar med afgørelsen 8. februar.

I marts 2022 kom myndighederne et skridt nærmere at få Shah til Danmark.

Her indgik Danmark en generel aftale om udlevering med De Forenede Arabiske Emirater. Et par måneder senere blev Sanjay Shah så anholdt i Dubai på baggrund af en dansk anmodning om udlevering.

En domstol i Dubai afviste i første omgang at udlevere Shah til Danmark, men sagen blev anket til en højere instans, som sendte sagen tilbage til den første domstol.

Her blev det 29. december besluttet, at han skulle udleveres, men Shah vil anke.

/ritzau/