En politibetjent ved Københavns Politi kommer i dagens Berlingske med et opråb til politikerne: Legaliser hash! Men er de med på ideen?

Svaret er ikke soleklart, mener SFs retsordfører, Karina Lorentzen. SF er ikke klar til at svare ja eller nej på spørgsmålet, men retsordføreren appellerer til, at der bliver nedsat en fordomsfri kommission bestående af førende eksperter, som ser på fordele og ulemper.

- Vi bliver nødt til at se på, hvilke nye redskaber vi kan få i bekæmpelsen af vores stigende forbrug af hash og hårde stoffer. Jeg synes også, at vi skal se på nogle af de legaliseringsmodeller, som vi ser rundt omkring i verden, siger Karina Lorentzen.

I Holland har man de såkaldte 'coffee shops', og i Uruguay har man for nylig gjort det lovligt at producere, sælge og ikke mindst bruge hash. Karina Lorentzen ser det som en fordel, at man kommer i kontakt med misbrugerne, når de køber hash på et legaliseret marked. Hun mener også, det er positivt, at man afholder folk fra at gøre noget kriminelt og handle med kriminelle.

Debatten raser lige nu på bl.a. BTs Facebook-side, efter Dan Bjerregaard, politiassistent ved Københavns Politi, har skrevet en kommentar i dagens udgave af Berlingske. Her lufter han sin egen holdning - ikke politiets - og lister en række argumenter for, hvorfor hash skal legaliseres i Danmark.

En af Dan Bjerregaards pointer er, at en legalisering af hashen vil fjerne det største indtægtsgrundlag for kriminelle grupperinger som rockerne og andre bander. Men det mener Karina Lorentzen ikke er et argument for, at hash skal legaliseres.

- Jeg er ikke i tvivl om, at banderne bare vil finde noget andet at slås om, fordi de vil have nye indtægtskilder, siger retsordføreren og fortæller, at hun frygter, at en legalisering af hash vil føre til et eskaleret forbrug af hash, som kan være ødelæggende for mange danskere.

I Liberal Alliance er man modsat SF klar til at indføre en forsøgsordning med det samme.

- Vi mener, at man bør legalisere hash over en 2-årig periode og derefter vurdere de retspolitiske og sundhedspolitiske konsekvenser. Ved at legalisere hash frigør man resurser hos politiet og tager hashmarkedet ud af hænderne på kriminelle, siger Liberal Alliances retsordfører Simon Emil Ammitzbøll, som er enig med Karina Lorentzen i, at det er positivt, hvis man afkriminaliserer en 'almindelige' mennesker.

Han roser politiassistent Dan Bjerregaard for at turde sige sin mening i kronikken.

- Det er fint, at der er nogen fra politiets egne rækker, der bryder tabuet og prøver at råbe mine politiske kolleger op, siger Simon Emil Ammitzbøll.

Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, ændrer ikke synspunkt, selvom Dan Bjerregaard taler varmt for en legalisering af hash. Hun kan ikke få øje på nogen fordele.

- Hash giver problemer for rigtig mange mennesker, og så mener jeg ikke, at vi skal bøje af for kriminelle bander, siger hun.

Trine Bramsen tilføjer, at det er nødvendigt med et internationalt samarbejde i bekæmpelsen mod hash. Hun appelerer også til køberne af hash, som hun mener er med til at støtte et kriminelt foretagende.