I denne uge vil politiet over hele landet øge deres fokus på uopmærksomme bilister.

Fra mandag 10. maj til søndag 16. maj vil politiet i alle landets 12 politikredse iværksætte en uopmærksomhedskontrol for at få flere til at holde fokus på at køre bil, når de kører bil. Uopmærksomhed bag rattet er en del af hver tredje dødsulykke i trafikken i Danmark.

Det er meldt ud i en pressemeddelelse på politi.dk.

»Få sekunders uopmærksomhed kan betyde, at man overser en anden trafikant eller kommer til at trække over i modsatte vognbane og rammer en modkørende frontalt. For at forebygge de her ulykker sætter vi ind med kontrol i den kommende uge,« siger politiassistent Christian Berthelsen, Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, ifølge pressemeddelelsen.

Den øgede kontrol sker på baggrund af en landsdækkende undersøgelse, som Rigspolitiets Nationale Færdselscenter gennemførte i 2019.

Her viste det sig, at 7,8 procent af alle førerne af personbiler og varevogne udfører distraherende handlinger, mens de kører bil. Det tal er 18,7 procent for lastbilchauffører.

Sammenlignet med en lignende undersøgelse fra 2017 kan man spore en stigning på to procent i forhold til distraherende handlinger under kørsel. Og den stigning vil man gerne have stoppet.

»Uopmærksomhed er risikabelt for alle trafikanter. Men ulykker med tunge køretøjer hører på grund af deres størrelse og vægt til de alvorligste. Det er derfor særligt vigtigt, at erhvervschaufførerne holder fokus og ikke foretager sig noget, der tager deres opmærksomhed fra trafikken,« siger politiassistent Christian Berthelsen, Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Brug af håndholdt mobiltelefon under kørslen har været faldende, siden det blev indført, at man bliver straffet med et klip i kørekortet for den forseelse.