Lyt til artiklen

Drab, drabsforsøg - og politivold. Normalt ikke ting, som forbrydere går rundt og praler med offentligt. Men hvis man er medlem af rockerklubben Hells Angels, forholder det sig stik modsat. Her ligefrem skilter man med de blodige meritter.

Det er kommet frem under sagen mod top-rocker Brian Sandberg og 15 andre, der er tiltalt for samlet set seks drabsforsøg.

- Vesten er det vigtigste symbol, som der umiddelbart er for Hells Angels. Det er den måde, de signalerer deres status, deres meritter, de handlinger, som de måtte have begået i klubbens interesse, har en rockerekspert fra politiet sagt i retten.

B.T. har gravet i fotoarkiverne, og her står det lysende klart, at top-rockere fra en kant af åbenlyst skilter med blodsudgydelserne.


Fire vigtige mærker

Især fire mærker følger i kølvandet, når blodet har sprøjtet for klubben. Det drejer sig om ’Filthy Few’, ’Frontline’, ’Bastard Brigade’ og ’Dequiallo’.’Bastard Brigade’ og ’Dequiallo’ knytter sig til hhv. drabsforsøg og vold mod politiet, mens ’Filthy Few’ og ’Frontline’ ifølge politiet bæres af rockere, der har slået ihjel for klubben.

De to sidste mærker er en stribe morddømte rockere – herunder talsmand Jørn ’Jønke’ Nielsen og Bent Svane Nielsen, også kaldet ’Blondie’ – set med.
I september 1983 – under englenes krig mod ’Bullshit’ – dræbte ’Blondie’ to dødsfjender på værtshuset Søpromenaden på Østerbro i København.
På hans vest ses ’Filthy Few’.
Også talsmand Jørn ’Jønke’ Nielsen – der i 1984 satte et punktum for ’Bullshit’, da han likviderede klubbens præsident – skilter med bedriften.
’Frontline’, pralede hans sorte vest således i juni 2009, da Hells Angels i Aarhus inviterede til grillfest.

Mærket ’Bastard Brigade’ er relativt nyt herhjemme, men også dette bæres nu af flere rockere – herunder Brian Sandberg, der i øjeblikket er tiltalt for at have beordret to drabsforsøg.

Mærke hædrer drabsforsøg


Om dette mærke sagde en af politiets rockereksperter for nylig i retten:

- Personer, som enten er sigtet eller dømt for personfarlig kriminalitet, der ser vi, at de efterfølgende bærer ’Bastard Brigade’, sagde eksperten.
Flere kilder strammer dog skruen – herunder sagens kronvidne MFP, der i september 2009 skød en kioskpasser i København.

- Jeg ville have fået det mærke, der også er på Brian Sandbergs vest. Det står for medvirken til drabsforsøg, eller at man selv har begået drabsforsøg, sagde MFP i retten.

- Man får det, når man har har været ude at skyde en, eller har været med til at skyde en.

Underskrev med ’Bastard brigade’


Samme udlægning gives i bogen ’Nordisk Kriminalreportage 2011’, hvor en efterforsker fra bandeenheden i København omtaler HA-rockeren Karsten Rendtorff, der i januar 2010 fik ni års fængsel for drabsforsøg.

- Efter at have modtaget sin dom blev det konstateret, at tiltalte ud over sit navn nu også underskrev sine breve med ’Bastard Brigade’, hvilket er den betegnelse, som medlemmer af Hells Angels indbyrdes anvender for at indikere, at man på klubbens vegne har deltaget i et drabsforsøg, skriver efterforskeren.