Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Brønderslev: Kan man have ondt af en mand, der har ødelagt ti børn? Ja, svarer stemmerne fra Harry Antoft Larsens barndom.

Uggi var en lang tynd knægt med pandehår ned i øjnene og blusen stoppet ned i bukserne. Han gjorde helst ikke opmærksom på sig selv, for når han åbnede munden, var det hurtigt tydeligt, at han stammede heftigt, byttede rundt på konsonanterne og var dummere end de andre børn i den lille soveby Ejby udenfor Køge.

Hans tænder var dårlige, han så lidt sølle ud og kunne ikke ramme en bold. Det var så nemt at finde noget at mobbe ham med, at få kunne lade være, når chancen bød sig.

Uggi blev vild og slog om sig, når han fik høvl. Eller krøllede sig sammen som en hundehvalp på jorden og græd. Det var i 1970' erne og begyndelsen af 80' erne.

Læs også: Derfor lod moderen det ske

Læs også: Helvede på jord

Der er ingen, der kalder ham Uggi mere i dag. Harry Antoft Larsen er nu 42 år og blev 21. juni idømt forvaring på ubestemt tid for vanrøgt og mishandling af sine børn. Den lidt anonyme dreng fra Ejby er blevet landskendt som faderen i Brønderslev-sagen og fremstillet som den ondeste satan, Danmark har fostret i mange årtier.

Harry Antoft Larsen viser ikke følelser mere. Han så mest af alt ud til at kede sig, da anklageren i straffesagen mod ham og hans tidligere samlever, Tina Eva Jensen, over 12 retsdage beskrev hans hjem som usselt og møgbeskidt og hans børn som mishandlede og misbrugte af hans hånd.

Han smilede veltilfreds, når hans datter blev forsøgt fremstillet som utroværdig. Og han afviste uden tøven alle anklager. Vidnerne var fulde af løgn, konkluderede han.

- Nej, det kunne jeg aldrig finde på. Det passer ikke, lød det konsekvent under hans afhøring.

- Jeg er sådan et menneske, at kan jeg få fred og ro, så har jeg det bedst, sagde han.

Men han terroriserede sin familie i en grad, så eksperter mener, at han er for farlig for sine omgivelser til at komme på fri fod efter en fængselsstraf. Og han er for farlig til, at retsvæsenet tør lade ham have noget som helst med børn at gøre. Det fandt man desværre ud af alt for sent.

- Når jeg tænker over det, så var det måske hans måde at vise magt, fordi han altid selv er blevet sat på plads og holdt nede. Jeg har mest ondt af børnene i den her sag, men ja, jeg har også ondt af Harry. Han var en stakkels dreng, der havde alle odds imod sig, siger en kilde, der var barn sammen med Harry Antoft Larsen i Ejby.

Læs også:

Stemmerne fra Harrys fortid fortæller historien om en dreng, der skulle være blevet reddet, før han selv blev én, børn skal reddes fra. Det er ualmindelig svært at have ondt af en mand, der har ødelagt 10 børn på de mest ubegribelige måder. Men det har de mennesker, der kan huske hans barndom ikke desto mindre. De kalder ham 'speciel', en 'stakkel' og 'arme dreng'.

- Han har ikke haft det nemt, konstaterer de samstemmede.

Harry blev født 28. maj 1969 som den yngste i en søskendeflok på tre børn. Familien boede i et parcelhus på en villavej ved siden af en fodboldbane. Moderen var hjemmegående, da Harry var lille, men begyndte senere i et rengøringsjob. Harrys far var vejarbejder.

Drengen fik hurtigt modgang. Han var dårligt begavet. Mentalundersøgelsen, der blev lavet i forbindelse med straffesagen, viste, at Harry Antoft Larsen er så dum, at han er tæt på at være retarderet.

Derudover er han svært ordblind, han stammer og har en markant talefejl. F.eks. udtrykte han i retten, at han har arbejdet som 'vastvognschauffør' ( lastvognschauffør, red.), og at børnene sov i ' tøjesenge' ( køjesenge, red.).

Inden fjerde klasse havde han gået to klasser om, han fik specialundervisning og havde en ekstra lærer tilknyttet i timerne. Han blev 'ultra-mobbet', udtrykker en mand, der var dreng med Harry.

- Alle vidste, at han ikke var særlig kvik og ikke kunne snakke rent. Han kunne ikke finde ud af skolen eller sport eller noget. Så han blev bare drillet med det hele. Du ved, hvordan børn kan være.

Harry var nem at få til at græde eller at slå fra sig. Han var kun aggressiv, når han blev presset. Men det blev han tit. Ifølge barndomskammeraterne kunne man kun kalde hans familie for en kernefamilie i den forstand, at hans mor og far ikke var skilt. Drengene havde ikke lyst til at komme hjem til Harry. Hans far var streng og 'havde hang til en lille én', syntes de.

Læs også:

Harry var bange for faderen, fornemmede drengene. Moderen sagde aldrig et ord. Sad bare og røg cigaretter, så hjemmet altid var indhyllet i en tung dyne af røg. Deres tøj lugtede slemt, når de havde været hjemme hos Harry, og der var beskidt, mindes de. Rygtet i byen sagde, at storebroderen var en værre rod. En slagsbror, der røg ind og ud af spjældet. Søsteren husker få. Både hun og moderen er døde i dag.

Èn stor nedtur

- Han startede ligesom på brækkede ben, formulerer en barndomsven, der boede en stikvej fra Harrys familie dengang.

Det var nemmere at være Harry udenfor skolen og hjemmet. Der kunne han i små øjeblikke være en ganske almindelig dreng, der gik på æblerov, kørte cross på cykel og pillede ved knallerter, sprængte postkasser i luften til nytår og spillede på spillemaskiner på grillbaren.

- Han var en sød og rar dreng, der ikke gjorde en kæft fortræd. Han havde ingen selvtillid, ingen der støttede ham. Han var så sky og ville bare gerne have venner, opmærksomhed og kærlighed, fortæller en gammel klassekammerat.

I tredje klasse havde han øl med i skolen. Senere også små sprutflasker. Harry drak ikke dengang. Han gjorde bare mange mærkelige ting i håb om, at nogen ville synes, at han var sej.

Efter folkeskolen begyndte mange på gymnasiet. Harry blev kommunalarbejder, og skolekammeraterne mistede kontakten med ham. De skænkede ham ikke en tanke, før hans navn dukkede op på TV2 News og kædede det menneske, de havde kendt som en stakkel sammen med Brønderslev-sagen.

- Jeg kunne ikke sove i fire dage, da jeg så det. Hele hans liv har været én stor nedtur - og nu fremstilles han som et kæmpe monster, han kommer til at sidde indespærret resten af livet og bliver lynchet.

- Hans forbrydelser er grufulde, og jeg forsøger på ingen måde at forklejne dem, men jeg har bare behov for at sige, at alt det her aldrig skulle være sket. Der er en årsag til det. Han skulle have haft hjælp, siger en barndomsven, der ifølge ham selv tog sig af Harry i skoletiden som en af de eneste.

Pral og trusler

Harry Antoft Larsens liv bevægede sig for alvor væk fra de andres efter folkeskolen. Mentalerklæringen fra retssagen fortalte, at han fik et misbrug af alkohol og senere begyndte at tage kokain og amfetamin.

Da han var 17 år, blev han kæreste med en pige på 19 år. De købte et hus sammen, men flyttede hurtigt hjem til Harrys bror og hans kone. I dag siger ungdomskæresten, at det var, fordi hun ikke brød sig om at være alene med ham.

 

Harry slog hende ikke, men han truede hende ofte. Hvis hun ikke gjorde, som han sagde, ville han slå. De gik fra hinanden efter halvandet år. Da var den unge kvinde gravid med datteren Michelle, der senere skulle blive Harrys største offer.

- Harry vurderes at mangle evnen til at føle skyld. Han har en udtalt evne til at fralægge sig alt ansvar, og han synes ikke at kunne indleve sig i andres følelser og behov, lød lægernes konklusion i mentalerklæringen.

Under retssagen kom det frem, at han har truet folk med, at han har venner i rockergruppen Bandidos. Han har også pralet af at have været til fester ved Bandidos. Selv ville han ikke indrømme noget. Så det er stadig uklart, om Harry reelt var inde i varmen hos rockerne, eller om det bare var tomt pral og trusler.

Harry så uendelig meget op til sin storebror. Han blev boende hos broderen og dennes kone i tre år. Broderens kammerat Jack boede der også. Jack Andersen husker den dengang 18-19-årige Harry som 'en pralhals, der levede højt på sin brors bedrifter' og gjorde en del ting, der ikke ligefrem kendetegner en mønsterborger.

- Han lod som om, at han kunne klare hele verden. Han ville jo gerne være noget. Han pralede og påstod f.eks., at han var dealer for HA ( rockergruppen Hells Angels, red.). Han sagde også, at han var med i Outsiders ( en rockergruppe i Køge, red.), at han var med i Rødby MC og alt muligt. Det tror jeg nu ikke, at han var, fortæller Jack Andersen.

Han oplevede tit Harry i voldelige udbrud, fordi han ragede uklar med folk og så også, at Harry kørte rundt med en salonriffel i bilen.

- Det var vel noget med, at han ville vise, at han levede den hårde stil og var noget. Men vi grinte af det, og tog ham ikke seriøst.

Jack Andersen betegner i dag Harry og broderen som 'de forkerte mennesker'. Det er 20 år siden, han har set dem. Han havde ikke lyst til at fortsætte på den sti, siger han.

 

En tikkende bombe

Harry mødte Tina Eva Jensen. En lille usikker skikkelse, der var alene med to små børn. Sammen fik parret hurtigt syv børn mere. Børn, der i dag kaldes ofre.

Harry Antoft Larsen har haft en del forskellige jobs. Automekaniker, lastbilchauffør, jord-og betonarbejder. Han har gjort rent, været vognmand og kørt med truck på en sukkerfabrik.

Men arbejdsgiverne forsvandt i takt med, at familien forsumpede. Til sidst arbejdede han kun en smule for den jyske krejler Låsby-Svendsen, som familien havde købt huset i Brønderslev af. Et hus, der i dag er revet ned. Det var for usselt.

Tina Eva Jensen sagde i retten, at hendes samlever igennem 15 år kun var interesseret i hende og børnene på grund af pengene - hendes kontanthjælp og børnechecken, der fulgte med de mange børn.

Hun satte aldrig ord på, hvad der fik hende til at vælge 'Larsen' som partner, da de mødte hinanden i 1995. Hun fortalte derimod, at han havde gjort hendes og børnenes liv til et helvede med sit ekstreme temperament.

- Han var en tikkende bombe. Han kunne være i godt humør, og så fem minutter efter eksploderede han, sagde hun.

- Harrys blodtryk kunne godt blive lidt højt. Sådan 200 kilometer i timen. Han for op som en trold af en æske, fortalte også en af Harrys bekendte, der boede hos familien i en periode og bl.a. overhørte Harry gennemtæve sin datter og blev opfordret til at voldtage hende.

Harry er stadig høj og mager. Hans kinder er indsunkne og hagen trukket for langt op, fordi han mangler tænder. Bukserne ender på skinnebenet og er samlet med et bælte langt oppe på livet. T-shirten stukket ned i bukserne.

Men skolekammeraternes billede af den ufarlige og sky Uggi er så langt væk, at hans egne børn næppe vil tro på historierne. De har kun mødt knytnæver, sikkerhedssko og det, der er værre, hos ham.

De kommer nok aldrig til at se deres far igen. Men de vil bære ham med sig resten af deres liv i form af de dybe ar i sjælen, han påførte dem. Harry og Tinas ti børn fik aldrig en chance. Spørgsmålet er, om Harry gjorde? De fleste svarer nej.

- Han er ikke sindssyg, men han har en forstyrret personlighed. Og det forklarer en del, at han er på grænsen til at være retarderet. Der er eksempler på, at mentalt retarderede har svært ved at finde ud af, hvad der er rigtigt og forkert - også moralsk - og hvordan man agerer socialt kan være svært at finde ud af, når intelligensen er så lav, siger retspsykiater Henrik Day Poulsen.

- En ting er, at man ikke kan mærke, at det er forkert at behandle andre mennesker sådan. Men ham her kan jo heller ikke forstå det med sin intelligens, siger Richardt Thomas Lionheart, der er psykolog og psykiater med speciale i destruktiv adfærd.

Det nemme offer

Begge eksperter vurderer, at Harry Antoft Larsen var skadet længe før, han blev mobbeoffer. Den massive mobning fik måske bare ødelæggelsen til at vokse til en katastrofe.

- Så stor en effekt har mobning ikke. Den sætter ind, fordi han er skadet og svag i forvejen. Han mødte op i skolen som en vingeskudt and, og så var han et nemt offer, siger Richardt Thomas Lionheart.

- Han ligner et tidligt skadet barn. Det gik måske galt allerede i to-års-alderen, hvor der ikke blev skabt den basale tilknytning. Harrys opførsel er for ekstrem til, at man kan sætte fingeren på direkte årsager. Men mennesker af hans kaliber er ofte blevet udsat for terror i barndommen. Terror, som den han selv har udsat sin familie for. Terror, der gør et barn angst og smadrer dets tillid til andre. Dermed også chancen for at leve sig ind i andres følelser.

- Så er hans overlevelsesstrategi at lukke af. Når man gør det, mister man også evnen til at føle kærlighed. Så kan han til gengæld manipulere rundt med andre mennesker uden at blive plaget af skyldfølelse, lyder det fra Richardt Thomas Lionheart.

Ingen af psykiaterne tør sige, at man kunne have reddet Harry - og dermed hans børn, hvis man havde grebet drengen i tide. Hverken Harrys bror eller far ønsker at tale med pressen længere. Men faderen sagde 8. juni til Ekstra Bladet, at hans søn havde en god barndom.

- Jeg har opdraget mine børn så godt, jeg kunne. Harry var et normalt barn og klarede sig udmærket i skolen. Han havde en hundrede procent normal opvækst, der ikke kan sættes en finger på. Han er, som folk er flest, lød det fra den 74-årige.

- Han er også et menneske.

Denne artikel er blevet til på baggrund af interviews med en række af Harry Antoft Larsens folkeskolekammerater, de alle har krævet anonymitet, interview med hans ungdomskammerat, psykiaterne Henrik Day Poulsen og Richardt Thomas Lionheart, vidneudsagn og rapporter fremlagt under retssagen, Harry Antoft Larsens egen forklaring samt journalistens egne observationer under dækning af Brønderslev-sagen fra februar 2010 til nu.

Andre læser også