Makabert drab på en hjemløs svensker ryster hjemløse i København. Overfald og chikane er hverdagskost for hovedstadens hjemløse, fortæller en talsperson.

Når mennesker i Danmark mister livet under tragiske omstændigheder, bliver gerningstedet normalt markeret med blomster, lys og personlige hilsner til den afdøde. På stedet, hvor en 47-årig svensker blev dræbt natten til skærtorsdag, ligger der bare to falmede buketter ved siden af en stor bunke med afklippede tornegrene.

Den dræbte var hjemløs. Han havde kun få pårørende og kendte stort set ingen mennesker i Danmark.

Han var en uvelkommen gæst i Haveforeningen Vennelyst på Christianshavn, hvor han mødte sit endeligt. Og han var et ukendt ansigt i det københavnske miljø for hjemløse.

Christianshavns Torv, der ligger få minutters gang fra haveforeningen, er et samlingsted for en stor gruppe hjemløse, og blandt dem er forfærdelsen stor:

»Det er afstumpet og afskyeligt. Man kan ikke være normal oven i hovedet, når man gør sådan noget,« siger Johnny Reincke, der holder fast til på Christianshavns Torv.

Ingen af de hjemløse på pladsen kender de to svenskere, men de fortæller, at vold og overfald er hverdagskost når man bor på gaden.

»Jeg er ikke selv blevet overfaldet, fordi jeg har hund, men jeg har mange venner, der er blevet overfaldet. Det kommer jævnligt nogen her hen på pladsen og fortæller, at de er blevet overfaldet i løbet af natten. Folk kan finde på at spytte på dig, mens du sover, sætte ild til din sovepose eller stjæle dine penge. De kan også finde på at stjæle din hund. Det sker nogle gange, og så må vi ud og lede efter hunden. Det kan være nogen, der ikke mener, at hunden skal leve på gaden eller det kan være nogen, der vil bruge den til hundekamp,« fortæller Marlene Grandild, der er aktiv i foreningen Hjemløs til Hjemløs.

Ifølge politiet havde svenskeren kun opholdt sig få måneder i Danmark, da han mødte sine drabsmænd.

Den 47-årige svensker brød 12. april ind i et kolonihavehus for at søge ly mod forårskulden. Ud på natten blev de overfaldet af to eller tre mænd, der udsatte dem for grov vold og kastede dem i en voldgrav. Den ene svensker fik reddet sig op på land og fik fat på en ambulance. Dagen efter kunne han ikke få fat i sin kammerat og derfor gik han til politiet. Skærtorsdag blev liget af den 47-årige svensker fundet i voldgraven.

Onsdag blev to mænd på 20 og 21 år varetægtsfængslet i 27 dage. De er sigtet for drab og grov vold mod de to hjemløse. Af sigtelsen fremgår det, at de gav den 47-årige adskillige slag og spark, hvilket medførte et brækket ribben og en blødning i hjernen. Derudover blev han mishandlet på en måde, så han fik en læsion i tarmen ud i bughulen. Han døde som følge af drukning.

I Haveforeningen Vennelyst har den brutale drabssag mest af alt mindet beboerne om, hvor trætte de er af, at hjemløse i tide og utide bryder ind i deres huse for at få ly for kulden.

En enkelt beboer går rundt med en lille saks og klipper forårsblomster og grene af, som hun lægger på gerningsstedet.

»Det er så synd, det der er sket,« siger kvinden, som hverken ønsker at få sit navn eller sit billede i avisen.

En anden beboer, som heller ikke vil nævnes ved navn, fortæller, at der har været 10 sager om ulovlig indtrængen siden marts.

»I en af sagerne, måtte beboerne skifte alle gulvbrædderne, fordi nogen havde skidt på gulvet. Når vi ringer til politiet, kommer de ikke. Politiet mener, at ulovlig indtrængen er en mindre forbrydelse end tyveri,« fortæller en beboer.

I mindst et tilfælde har en beboer ringet til nogle bekendte, og fået dem til at smide de uindbudne gæster væk. Om det også var det, der skete natten til skærtorsdag, er uvist.

Selvom beboerne er trætte af de hjemløse, tager de dog afstand for de makabre drab.

»Man kan godt bede dem om at skride, men man slår dem ikke. Det der skete, er helt ude af propertioner«, siger en tredje beboer.

De to varetægtsfængslede var begge kendt af politiet for voldelige forbrydelser. Grundlovforhøret blev afholdt for lukkede døre, og det var derfor ikke muligt for pressen at høre deres egne forklaringer.

Hvad de to unges motiv var til forbrydelsen er endnu uvist, da grundlovsforhøret blev afholdt bag lukkede døre.