Der var fri bane for Københavns Politi. Ingen kontrol af svar på spørgsmål fra Folketinget.

København. Hvad gør Rigspolitiet for at sikre sig, at en politikreds svarer korrekt og fyldestgørende på spørgsmål fra Folketinget?

Svaret er tja - i hvert fald at dømme ud fra fredagens afhøringer i Tibetkommissionen.

Her fokuseres på, at Folketinget igen og igen fik fejlagtige svar på spørgsmål om politiets indsats under kinesiske besøg.

Rigspolitiet indhentede de mange svar. Og derfor vil kommissionen høre en forhenværende sekretariatschef om, hvorvidt Rigspolitiet på et tidspunkt gjorde sig overvejelser om en selvstændig undersøgelse.

- Eller forlader man sig på, at Folketinget og pressen nok skulle stille de spørgsmål, der skulle stilles, lyder spørgsmålet til Anders Dorph.

- Det er mere politiområdet, du skal spørge om det, svarer han.

Dermed henviser Dorph til en anden afdeling i Rigspolitiet, som blandt andet rummer Nationalt Beredskabscenter.

En jurist fra denne afdeling melder dog hus forbi. Hun har ingen kritisk tilgang til de udkast til besvarelser, hun får fra en politikreds, viser det sig.

- Jeg har ikke været inde og efterprøve det. Det har jeg ikke rigtig mulighed for, svarer Birgitte Buch om et tvivlsomt svar fra Københavns Politi.

Især drejer hendes sagsbehandling om hurtigt at få en udtalelse fra politikredsen og derefter indsætte den i en skabelon, som derefter sendes videre.

Under forløbet blev der efterhånden rejst alvorlig tvivl om politiets forklaring om, at ingen personer var blevet frataget tibetanske flag.

Gav dette anledning til overvejelser om, hvad man havde videreformidlet?

- Ikke mig bekendt, svarer Birgitte Buch.

På et tidspunkt var der spørgsmål om identifikation af de enkelte betjente. Foretog hun en vurdering af, om en udtalelse fra Københavns Politi var fyldestgørende?

- Det gjorde jeg ikke. Der var en så superkort frist, siger Birgitte Buch.

- Vi arbejder under nogle sindssvagt stramme tidsfrister, uddyber hun.

Normalt har Justitsministeriet 10 dage. Rigspolitiet får fem dage, og det lokale politi har ligeledes fem dage.

Fredagens afhøringer er muligvis relevante i forhold til én af Tibetkommissionens opgaver: Nemlig at foreslå eventuelle ændringer af administrativ praksis.

I næste uge afhøres blandt andre rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg og politidirektør Thorkild Fogde. Sidstnævnte var på et tidspunkt i forløbet øverste ansvarlige for politiområdet i Rigspolitiet.

/ritzau/