Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

15-årig BZ'ers far er rigspolitichef og mor er statsadvokat. »Politi kontrol, skaber mere vold,« og »ein, zwei, drei - anti polizei.«

Disse slagord var 15-årige S., der bliver kaldt »Punker-S.«, med til at råbe mod de 100 kampklædte betjente, da de unge BZ'ere 25. august besatte et hus på hjørnet af Griffenfeldsgade og Rantzausgade i København.

Og hun kunne lige så godt have råbt det i hovedet på sin stedfar gennem fire år, Torsten Hesselbjerg. For han er øverste chef for dansk politi i kraft af sin stilling som rigspolitichef. Mor, Hanne Schmidt, er statsadvokat og også indbegrebet af loven. Men S. har valgt at gå helt andre veje end sine forældre.

S. startede sin rebelske karriere meget tidligt, da hun var med til at stifte foreningen »Foreningen af møgunger« i Hillerød, hvor hun er opvokset.

Nu hænger den 15-årige pige ud med de autonome på indre Nørrebro. Trods sin unge alder bor hun - ifølge kilder - kun af og til hjemme hos mor og stedfar i parcelhuset i Hillerød. Resten af tiden har hun blandt andet befundet sig i det besatte hus på hjørnet af Rantzausgade og Griffenfeldsgade.

Flygtede op på taget
25. august bragede politiet igennem et brændende bål af containere og træpaller for at rydde huset for de omkring 100 autonome unge, der havde besat huset få timer forinden.

Politiet jagtede en stor del ned ad gaden, fik anholdt 15, mens 18 autonome unge valgte at blive i huset. 12 af dem blev også anholdt, mens det lykkedes seks at flygte i sikkerhed for politiet på taget.

Rigspolitichefens steddatter, 15-årige S., var en af de seks. »Gang i gaden«, og »Vi gi'r aldrig op,« råbte de ned til politi og nysgerrige, som var stimlet sammen nede på gaden for at overvære seancen.

S. befandt sig i ét døgn på taget sammen med de fem andre BZ-ere. På taget af en kvist i fjerdesals højde lå hun blandt andet og sov, mens politiet ventede inde i huset.

Hvis en af de unge BZ-ere var faldet ned, var de højst sandsynligt blevet slået ihjel. Det var også en af begrundelserne politiets indsatsleder gav, for at politiet ikke kravlede derop for at tvinge dem ned:

»De bliver nok trætte af at sidde deroppe. Det er simpelthen for farligt for dem og for os. Vi snupper dem, når de bliver trætte,« sagde en rolig indsatsleder den aften i august til B.T.

De unge på taget, deriblandt rigspolitichefens steddatter, kom ned dagen efter og blev kørt til afhøring hos politiet. Torsten Hesselbjerg har været gift med S.s mor, statsadvokat Hanne Schmidt, i fire år, men har ingen kommentarer til B.T.

Han siger gennem sin pressechef i Rigspolitiet, Søren Kragh Pedersen: »Jeg ønsker ikke at bidrage til denne form for journalistik.« B.T. prøvede også forgæves at få en kommentar fra moderen til S., statsadvokat Hanne Schmidt.

Det er ikke første gang, at børn af indflydelsesrige politifolk går i andre fodspor end forældrene. 19. juni sidste år fandt politiet 3,4 kilo amfetamin i en kummefryser hos den dengang 22-årige Christian Bendtsen, søn af de Konservatives leder, vicestatsminister Bendt Bendtsen.

Bendt Bendtsen nåede at være i politiet i 25 år og har udfærdiget Det konservative Folkepartis retspolitik. Hans søn blev idømt toethalvt års fængsel for narkohandel.