På trods af tre voldtægtsdomme kan cambodjaner ikke udvises, da han har to mindreårige børn i Danmark.

København. Tre gange i løbet af de seneste år er en 36-årig mand fra Cambodja blevet idømt fængselsstraffe for voldtægter begået i Danmark.

Hver gang har landets domstole imidlertid ladet voldtægtsmanden slippe for udvisning. Men det kan være slut nu.

Torsdag oplyser Rigsadvokaten, at anklagemyndigheden vil forsøge at få Højesteret involveret i sagen.

- Det er et principielt spørgsmål at få afklaret, under hvilke omstændigheder en person, som flere gange er dømt for voldtægt, kan blive dømt til udvisning af Danmark, skriver Rigsadvokaten i en pressemeddelelse.

Foreløbigt er den 36-årige tre gange blevet kendt skyldig og betinget udvist for voldtægter begået i 2012, 2014 og 2016.

Senest var det Østre Landsret, der 21. september i år afviste at smide cambodjaneren på porten.

Det skete med henvisning til, at manden i Danmark har to mindreårige børn, som han ser cirka hver 14. dag eller hver tredje uge. Manden selv kom til Danmark med sin familie, da han var seks år gammel.

Ifølge Østre Landsret ville en udvisningsdom ganske enkelt være i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 8 stk. 1., der handler om enhvers ret til respekt for privat- og familieliv.

Det er den tolkning, som Rigsadvokaten nu ønsker behandlet af landets øverste domstol.

- Sagen rejser spørgsmålet om, hvornår det vil være i overensstemmelse med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention at udvise en person af Danmark, som gentagne gange har begået grov kriminalitet, siger statsadvokat Jens Røn fra Rigsadvokaten.

Det er den nyeste sag om voldtægten fra 2016, som Rigsadvokaten nu ønsker indbragt for Højesteret. Ud over en betinget udvisningsdom lød straffen i landsretten på fire års fængsel.

Hvorvidt sagen er så principiel, at den kan komme for Højesteret, skal nu afgøres af Procesbevillingsnævnet.

I nævnets afdeling for appeltilladelser sidder en højesteretsdommer, en landsdommer, en byretsdommer, en advokat og et medlem, der repræsenterer retsvidenskaben.

/ritzau/