Hvidvasksekretariatet modtog 73.249 underretninger i 2020. Det er højeste antal nogensinde, viser årsrapport.

Banker, spiludbydere og kunsthandlere er blandt dem, der har pligt til at gøre myndighederne opmærksom på mistænkelige transaktioner, der kan pege mod hvidvask eller mulig terrorfinansiering.

Og det skete rekordmange gange i løbet af sidste år.

Hos Hvidvasksekretariatet under Søik - Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet - landede der i løbet af 2020 hele 73.249 underretninger om den type økonomisk kriminalitet.

Dermed er der tale om et rekordstort antal. Faktisk det højeste antal nogensinde, lyder det i sekretariatets årsrapport. Det oplyser anklagemyndigheden i en pressemeddelelse.

For blot fem år siden kom der 18.669 underretninger i løbet af hele 2016.

I gennemsnit er der strømmet 200 tip ind hver eneste dag sidste år. Når de er landet på et af sekretariatets borde, bliver underretningerne sorteret og analyseret, før de sendes videre til politiet, Skatteforvaltningen eller en anden myndighed.

Betegnelsen "hvidvask" dækker over forskellige finansielle manøvrer. De har det fællestræk at få penge fra kriminalitet til at se ud, som om de er lovlige.

I alt 19.756 tip blev sendt videre og altså vurderet som brugbare i kampen mod hvidvask af penge, finansiering af terrorisme, handel med narko, skattesvig og andre former for svindel med offentlige midler og økonomisk kriminalitet.

Det er også det højeste antal nogensinde. Nogle af dem kan dog være underretninger fra tidligere år.

Særligt underretninger om mulig hvidvask fyldte i bunkerne. De udgjorde 94 procent af de samlede tip.

Men mistanke om mulig terrorfinansiering har også krævet flere ressourcer end tidligere.

På blot fem år er antallet af underretninger til Søik - også kaldet Bagmandspolitiet - om mulig finansiering af terror tredoblet.

I løbet af sidste år kom der 494 beskeder om mulig terrorfinansiering til sekretariatet. I 2016 lå antallet på 169. Det fremgik i januar af tal sendt fra Justitsministeriet til Folketingets Retsudvalg.

/ritzau/