En slankepille med navnet Nuvoryn markedsføres i øjeblikket i hele Europa. Men både pillen - og markedsføringen - er fup, lyder advarslen. Realitystjerne chokeret over at se sig selv som reklamesøjle.



- Virkelige mennesker. Virkelige resultater.

- Julie M. tabte 15,5 kg. Matthew C. tabte 28 kg. Michael J. tabte 21 kg.

Sådan lyder det fra selskabet Nathan's Natural på hjemmesiden www.nuvoryn-dk.com og www.nuvoryn-danmark.com om kosttilskuddet Nuvoryn, der de seneste måneder har været markedsført massivt på danske hjemmesider - herunder ekstrabladet.dk - som mirakuløst slankemiddel.

En perlerække af kunder - akkompagneret af 'Før Nuvoryn -Efter Nuvoryn'-billeder - lovpriser den såkaldte slankepille.

Mest imponerende er 25-årige 'Estelle'.

Ifølge Nuvoryns hjemmeside vejede hun 110 kg. Men så fandt hun slankepillen med den fantastiske effekt og tabte ifølge hjemmesiden hele 52 kg. ved dens mellemkomst. Hun er citeret for at sige:

- Flere slankepiller? Tager du gas på mig? De er sikkert alle bare fup og spild af penge? siger Estelle til Nuvoryn.

Men så raslede de mange kilo pludselig af, påstår hjemmesiden.

- Én af de ting, jeg elsker ved Nuvoryn (...) er, at det virkede, siger hun.

En fantastisk historie. Men løgn fra ende til anden.

For kvinden på billedet hedder nemlig slet ikke Estelle, men er identisk med den britisk realitystjerne, sanger og skuespiller Jodie Prenger - kendt blandt andet fra et britisk tv-program om vægttab.

Hun er oprørt, da BT gør hende opmærksom på, at hun lægger krop til en slankepille. Hendes vægttab er opnået for øjnene af de britiske tv-seere for nogle år siden og gennem måneders hårdt slid - ikke ved mellemkomsten af nogen slankepille. Billederne anvender selskabet uden hendes tilladelse - hun har aldrig indtaget, endsige hørt om Nuvoryn, fastslår hun.

- Jeg har ingen forbindelse til dette produkt og har aldrig brugt det. De bruger billedet uden min viden, skriver hun til BT, der gør hende opmærksom på sagen.

- Det her undersøger jeg nu nærmere.

Det samme har BT gjort. Selskabet bag Nuvoryn hedder Nathan's Natural. Og Jodie Prenger er bestemt ikke ene om at blive misbrugt til at markedsføre deres produkter.

Det afslører en hurtig søgning på nettet. Stribevis af mænd og kvinder har lagt krop og ansigt til falske vidneberetninger for selskabets slankepiller - vel og mærke uden at de har givet tilladelse til det - eller indtaget pillen.

Således blev Nathan's Natural i 2008 afsløret i at anvende billeder af en stribe kendte folk fra den amerikanske såkaldte raw food-bevægelse (råkost, red.).

SE FUP-BILLEDERNE HER og HER

Afsløringen fik Nathan's Natural til at fjerne billeder og historier fra det amerikanske marked, men har - antyder BTs nye afsløring med realitystjernen Jodie Prenger - dog tilsyneladende ikke fået selskabet til at ændre praksis med sine fup-lovprisninger.

En gennemgang af Nuvoryns øjenvidne-beretninger viser, at 'Estelle' ikke er selskabets eneste falsum. Således er 24-årige 'Maria', der ifølge selskabet har tabt 24 kg. ved at indtage slankepillen, på en og samme tid også identisk med Lana Wilburn, der både har tabt sine mange kilo i en adventure boot camp i Texas og en fitness kæde i Houston, og Tammy S. fra Gulfport, Missouri, i USA, der har tabt 12 ½ kg. på tre uger op til sit bryllup via slankepillen Phentabz.

Brugen af opdigtede personer er dog langt fra den eneste anke mod Nuvoryn. Både selve pillen, selskabets markedsføring og kundeservice mødes af heftig kritik.

Fra hele verden - fra blandt andet Australien, Brasilien, Tyskland og Sydafrika - advarer kunder f.eks. om, at produktet slet ikke er dukket op, selv om selskabet for længst har trukket pengene (se nogle af deres klager i faktaboksen nedenfor).

Og de, der efter lang venten endelig har modtaget produktet, klager over, at pillen ikke holder, hvad den lover.

- Har nu taget disse fup-piller i ca. 3 uger. Jeg har ikke fået mere energi og jeg har ikke tabt 1 gram. Min bedste overbevisning er, at det er fup og svindel, og jeg er lidt i tvivl, om jeg overhovedet gider prøve at få mine 600 kr tilbage. Det tegner jo ikke alt for positivt, selvom de lover alle pengene retur, hvis pillerne ikke virker. :-( Surt show – hold Jer langt væk !!!, skriver 'Jensen' på et af mange forums på nettet, hvor kritikken hagler ned over Nuvoryn.

Selskabet bag pillen lover, at man kan få pengene tilbage, hvis produktet ikke virker.

- Hvis du ikke er fuldstændig tilfreds med dit køb, så returnerer du simpelthen den ubrugte portion til os inden 180 dage, og så returnerer vi dine penge fuldt ud – uden at spørge dig om noget som helst!, skriver Nuvoryn.

Men også dette løfte er tilsyneladende tomt, fastslår en stribe kunder i klager på nettet, der beretter om, hvordan de forgæves har forsøgt at få pengene retur.

- Jeg købte dette, fordi jeg vidste, at jeg kunne få pengene tilbage - no questions asked-garanti. Desværre tog jeg fejl, skriver en utilfreds kunde på complaintsboard.com, hvor hun som en blandt mange beretter om utallige forgæves mails og telefonopkald.

- Jeg har ringet til dem i tre og en halv uge nu. De bliver ved med at sige, at jeg vil blive ringet op. Det er aldrig sket. Der er heller ikke nogen, der har besvaret alle mine mange mails. Det er tydeligt, at dette er en slags fup-nummer. Det må stoppes, skriver Maria.

Selskabet bag Nuvoryn er amerikansk, men ifølge flere af selskabets mange hjemmesider produceres den i England og distribueres videre derfra. Den har ingen dansk hjemmeside eller cvr-nummer, og dermed står de danske fødevaremyndigheder reelt magtesløse.

Det fortæller Christina Møller, Fødevarestyrelsens Rejsehold.

- Det er det vilde vesten, når man som udenlandsk virksomhed markedsfører et produkt til danske forbrugere. Hvis det ikke er farligt, kan man gøre rigtig meget, uden at vi kan stille noget op, siger Christina Møller.

På sine hjemmesider, der alle er registreret i USA, men forfattet på dansk og dermed målrettet de danske forbrugere, lover selskabet med ord og video, at pillen er 'Reel videnskab, ægte vægttab.'

- Klinisk testet, beviselig effekt, garanteret tilfredshed eller pengene tilbage. Nuvoryn - slankepillen, der afliver alle vægttabsmyter, proklamerer Nuvoryn.

Disse betegnelser dækker dog ikke over, at selve pillens effekt er videnskabeligt undersøgt - eller godkendt. Den er således ikke registret som hverken naturlægemiddel eller lægemiddel i Danmark - eller anmeldt som kosttilskud til Fødevarestyrelsen.

De rosende ord dækker ifølge selskabets egen hjemmeside udelukkende over, at alle pillens ni ingredienser - f.eks. grøn te, guarana, acai-bær og ginseng - tidligere har været genstand for diverse undersøgelser.

Men pillens påståede slankeeffekt kan selskabet ikke dokumentere med undersøgelse.

I stedet bruger selskabet en amerikansk læge ved navn Dr. Mark Weis til at styrke sin troværdighed.

Eller med Nuvoryns egne ord:

- Et af de eneste vægttabsprodukter, der er er lægegodkendt, praler Nuvoryn ved siden af et stort billede af en smilende hvidkitlet mand, der holder et pilleglas i hånden.

Selv er Dr. Mark Weis citeret for følgende:

- Jeg er glad for at have et produkt som Nuvoryn, som jeg kan anbefale som en behandling for mine patienter, der lider af overvægt og vægt-relaterede sygdomme (...) Jeg er glad for at kunne forbindes med Nuvoryn og opfordrer dig til at prøve dette vigtige fremskridt i behandlingen af ​​vægtproblemer, gengiver Nuvoryn hans ord.

Men det må man faktisk ikke i EU. Ifølge artikel 12 c i EUs forordning om ernærings- og sundhedsanprisninger af fødevarer fremgår nemlig, at det er forbud at 'anprisninger, der indeholder henvisning til anbefalinger fra individuelle læger eller sundhedspersonale' er forbudt.

Hos Fødevarestyrelsen har man nu bedt det engelske myndigheder se på sagen.

- Vi har nu taget kontakt til de engelske myndigheder og bedt dem kigge selskabet efter i sømmene. Det ser ud til, at der kan være tale om vildledende markedsføring og brud på en EU-forordning om sundheds- og ernæringsanprisninger, siger Christina Møller, Fødevarestyrelsens Rejsehold.

BT har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Nuvoryn. Vi ville gerne have spurgt, hvorfor selskabet misbruger 'rigtige' mennesker, som aldrig har hørt om Nuvoryn, i sin markedsføring. Vi ville også gerne have spurgt, hvorfor kunder - som lovet - ikke kan få pengene tilbage, når de opdager, at produktet ikke har den lovede effekt. Og vi ville gerne have spurgt, hvilken dokumentation - foruden den opdigtede realitystjerne Jodie Prenger - Nathan's Natural ligger til grund for påstanden om 'ægte vægttab'.

Men fra selskabet lyder beskeden, at man skal sende en mail, og at cheferne - hvis navne de ansatte ikke under nogen omstændigheder må videregive - sidder i møde, men vil vende tilbage. Det er ikke sket.

Forbrugerombudsmanden blev allerede 6. februar 2012 gjort opmærksom af en af BTs læsere på Nuvoryn.

'Nuvoryn - slankeprodukt ( virker vist mest effektivt mod folks tegnebøger)', skrev en kvinde til Forbrugerombudsmanden for at gøre opmærksom på selskabets markedsføring.

- Vi har gennemgået Deres henvendelse og besluttet, at vi af ressourcemæssige grunde ikke vil tage sagen op til behandling med henblik på at undersøge, om der er sket en overtrædelse af markedsføringsloven, skrev en af ombudsmandens jurister tilbage.

Har du erfaringer med slankepillen Nuvoryn? Så skriv til 1929@bt.dk