Sidste år blev Rikke Andersens 10-årige datter og en veninde antastet af en blotter foran Dagli’ Brugsen i Nyråd på Sydsjælland, og efterfølgende delte Rikke Andersen et billede af manden fra overvågningsvideoen på Facebook.

Det resulterede i en bøde på 5.000 kroner for brud på persondataloven, mens blotteren slap med 10 dagsbøder på 250 kroner, svarende til 2.500 i alt.

Rikke Andersen har nægtet at betale bøden, fordi hun har fundet det principielt forkert, at hun skulle betale mere end blotteren for sin ugerning, og fredag formiddag fastslog retten i Nykøbing Falster, at Rikke Andersen ikke skal betale de 5.000 kroner alligevel.

»Jeg har lige fået min domsafsigelse, og jeg blev frikendt. Det er jo fuldstændig sindssygt at det skete så det viser bare at det har været hele den her kamp værd,« siger Rikke Andersen selv i en Facebook-video hun har delt fra sit hjem efter domsafsigelsen.

Også Rikke Andersens advokat Silas Hecht er meget tilfreds med rettens afgørelse, som bunder i, at retten ikke mener, Rikke Andersen er ansvarlig for selve videoen.

»Den bestemmelse, som hun var tiltalt efter, handler om ansvar for den, der har optaget en overvågningsvideo, i det her tilfælde Daglig Brugsen,« siger Silas Hecht til Ritzau og tilføjer:

»Det, der i virkeligheden skete, var, at min klient med sin mobiltelefon havde taget et billede af videoovervågning, og derfor kunne hun ikke straffes efter den bestemmelse,« siger han.

Anklagemyndigheden oplyser samtidig, at man nu vil se nærmere på dommen.

»Vi har haft kort tid til at studere dommen i. Det er en dom, som vi skal vende med statsadvokaturen, fordi det, den forholder sig til, er, hvem der er dataansvarlig efter paragraf 26,« siger Advokaturchef Bente Thejlade til Ritzau.

»Der har vi rejst tiltale for, at hun var ansvarlig på grund af de konkrete omstændigheder, der var i forbindelse med billedoptagelsen. Men det var retten ikke enig i,« uddyber hun.

Rikke Andersen har tidligere forklaret, hvordan blotteren flere gange viste sit lem til de små piger, og han fulgte også efter dem. Efter episoden, der foregik i august sidste år, fik Rikke Andersen kontakt til Dagli’ Brugsen, som kunne fortælle, at der var overvågningsbilleder af manden.

Efterfølgende valgte Rikke Andersen at dele et billede fra videoen på Facebook, og det førte altså til en henvendelse fra Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi, som ville have hende til at fjerne billedet. Samtidig fik hun at vide, at hun ville blive sigtet for at overtræde persondataloven.

I februar lagde Rikke Andersen en video på Facebook, hvor hun forklarede, hvor vred hun var over hele situationen.

»Jeg er simpelthen så rasende på det her lortesamfund vi har formået at skabe herhjemme i dagens Danmark, jeg er faktisk så gal at jeg snart ikke ved, hvor jeg skal gøre af mig selv,« lyder det blandt andet fra Rikke Andersen i videoen, hvor hun også deler sin forargelse over den straf, blotteren har fået.

»Jeg fortæller min datter, at han kommer selvfølgelig i fængsel for det, han har gjort, og det der sker er at vi kommer i retten og den idiot slipper med 20 dagsbøder af 250 kroner, det er så langt ude, som noget overhovedet kan være.«

/ritzau